Πραγματοποιήθηκε η δίκη για τη δολοφονία του George Floyd και ένοχος κρίθηκε ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία.

Το βράδυ της Τρίτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα – ώρα Ελλάδος – το δικαστήριο της Μινεάπολης ανέγνωσε την ετυμηγορία, κρίνοντας ένοχο τον Derek Chauvin, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd τον περασμένο Μάιο.

Στη δίκη για τη δολοφονία του George Floyd το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του, λέγοντας με μια φωνή «ένοχος». «Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του George Floyd. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Έτσι, ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η μέγιστη ποινή για ακούσια δολοφονία δεύτερου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 40 ετών. Η μέγιστη ποινή για δολοφονία τρίτου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 25 ετών. Η μέγιστη ποινή για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού είναι 10 χρόνια ή / και 20.000 $.

George Floyd: Το βίντεο με τον θάνατό του καρέ-καρέ συγκλονίζει

Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ με τη δικαιοσύνη να απονέμεται ύστερα από ένα χρόνο. Η απόφαση αυτή ανακούφισε δεκάδες εκατομμύρια Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ και σκόρπισε χαρά σε χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, αφού δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη δικαίωση, αλλά για την καταδίκη του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Έντονοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο στην Μινεάπολη από τους συγκεντρωμένους ανθρώπους, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Δικαιοσύνη” και “Black lives matter”.

Νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί η δίκη για τη δολοφονία του George Floyd, ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden είπε ότι προσευχόταν για “τη σωστή ετυμηγορία”, ενώ εκτίμησε ότι η έκβαση της δίκης μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί. Πρέπει να ακούσουμε: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του George Floyd. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις.

Έχουν περάσει σχεδόν 11 μήνες από τη δολοφονία του George Floyd και η φράση «I can’t breathe» ηχεί ακόμα στ’ αυτιά μας, έχοντας πλέον μετατραπεί σ’ ένα ηχηρό μήνυμα μιας χώρας που θέλει να αναπνεύσει ξανά.

Ρατσισμός: Η χωρίς τέλος πανδημία που κόστισε τη ζωή στον George Floyd (Photos)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News