Η Σιγκαπούρη πρόκειται να καταργήσει τον νόμο που απαγορεύει το γκέι σεξ, μια κίνηση που ουσιαστικά αποποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. 

Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι Σιεν Λουνγκ στην κρατική τηλεόραση, ελήφθη μετά από χρόνια σφοδρής δημόσιας αντιπαράθεσης. 

Παρά τις συντηρητικές αξίας της πόλης-κράτους, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων υπεραμύνονταν της κατάργησης του περιβόητου νόμου 377Α που είχε θεσπιστεί επί εποχής βρετανικής κυριαρχίας. 

Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο αποφασίζει να μην αναγνωρίζεται τρανς γυναίκα νομικά ως γονέας του βιολογικού παιδιού της

Νόμος που απαγορεύει το γκέι σεξ: Τι συμβαίνει με την Σιγκαπούρη;

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διατηρούσε αμφίσημη στάση στο θέμα, διατηρώντας τον 377Α, αλλά χωρίς να τον εφαρμόζει, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές της κοινωνίας. 

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής 21/8, ο Λι ανακοίνωσε πως ο νόμος καταργείται καθώς «πιστεύω πως αυτό είναι το σωστό να γίνει και κάτι που οι περισσότεροι πολίτες της Σιγκαπούρης θα δεχτούν». 

Έτσι, η νησιωτική πόλη γίνεται η τελευταία χώρα της Ασίας, μετά τις Ινδία, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, που κινείται προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Σημείωσε ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι πλέον αποδεκτοί» και η κατάργηση του 377A θα ευθυγραμμίσει τους νόμους της χώρας με τα «τρέχοντα κοινωνικά ήθη και ελπίζω να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους ομοφυλόφιλους στην Σιγκαπούρη».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει καλύτερη νομική προστασία για τον ορισμό του γάμου ως σύμβασης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κάτι που στην πράξη θα δυσχεράνει το δρόμο προς τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σιγκαπούρη παραμένει μια παραδοσιακή κοινωνία με τον γάμο και την οικογένεια να νοείται με μια γυναίκα και έναν άνδρα για πολλούς. 

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+;

Η βρετανική κληρονομιά

Η Σιγκαπούρη κληρονόμησε τον 377Α από τους Βρετανούς και επέλεξε να διατηρήσει τον νόμο ακόμη και μετά την ανεξαρτησία της, το 1965. 

Παρότι ο νόμος τυπικά ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών, στην ουσία θεωρείται ως απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας. 

Συγκεκριμένα, εισήχθη από την αποικιακή βρετανική κυβέρνηση στην Ινδία τον 19ο αιώνα και απαγόρευε «σαρκικές συναναστροφές ενάντια στην τάξη της φύσης με οποιονδήποτε άνδρα, γυναίκα ή ζώο».

Έπειτα, εξαπλώθηκε εκτός Ινδίας καθώς οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τον Ινδικό Ποινικό Κώδικα ως βάση για τους κώδικες ποινικού δικαίου σε άλλες περιοχές που είχαν καταλάβει. Αρκετές πρώην βρετανικές αποικίες όπως η Κένυα, η Μαλαισία και η Μιανμάρ εξακολουθούν να έχουν κάποια μορφή του 377.

Το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κατάργησε τον νόμο 377 με μια ιστορική ετυμηγορία, δημιουργώντας ελπίδες μεταξύ των ακτιβιστών ότι και άλλες πρώην αποικίες θα ακολουθούσαν τελικά το παράδειγμά τους.

Τα τελευταία χρόνια, άλλα μέρη της Ασίας έχουν επίσης κινηθεί για να νομιμοποιήσουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News