Με αυτήν την φράση ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ανακοίνωσε στους πολίτες ότι πρόκειται να περάσουν την περίοδο των εορτών σε καθεστώς σκληρού lockdown. Με αυτήν την απόφαση, η Ολλανδία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα περάσει για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά και απαγορεύσεις.

Κορονοϊός: Με αρνητικό PCR test θα εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Σκληρό lockdown στην Ολλανδία από την Κυριακή 19/12

“Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα πρέπει να κλείσουν από την Κυριακή 19/12 έως τις 14 Ιανουαρίου, ενώ τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mark Rutte.

Επιτρέπονται πλέον μόνο δύο επισκέπτες στο σπίτι, εκτός από την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, τις 26 Δεκεμβρίου και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου επιτρέπονται τέσσερις επισκέπτες. “Στέκομαι εδώ απόψε με κακή διάθεση”, είπε ο Rutte σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. “Για να το συνοψίσουμε σε μια φράση, η Ολλανδία θα επιστρέψει σε lockdown από αύριο. Είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με την Omicron να εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα να επέμβουμε προληπτικά”.

Το στέλεχος Omicron θα ξεπεράσει σύντομα την παραλλαγή Delta στην Ολλανδία, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης επιδημιών, Jaap van Dissel. “Μεταξύ των Χριστουγέννων και της αλλαγής του έτους, η παραλλαγή Omicron θα γίνει κυρίαρχη”, είπε ο van Dissel στη συνέντευξη Τύπου.

Η ανακοίνωση του Rutte ήρθε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μόλις τέσσερις ημέρες αφότου η κυβέρνηση παρέτεινε τα προηγούμενα μέτρα της και ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ξεκινούσαν νωρίτερα τις διακοπές τους. Μεγάλες ουρές αναπτύχθηκαν έξω από τα καταστήματα το Σάββατο 18/12, καθώς ο κόσμος έσπευσε να κάνει χριστουγεννιάτικες αγορές την τελευταία στιγμή καθώς εμφανίστηκαν αναφορές για τα νέα μέτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News