Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, δύο αεροσκάφη Boeing 767 χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι ήταν τα ψηλότερα κτίρια στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε στον βόρειο πύργο στις 8:45 π.μ. Το κτίριο καιγόταν για 102 λεπτά και στη συνέχεια στις 10:28 π.μ. κατέρρευσε σε μόλις 11 δευτερόλεπτα. Δεκαοκτώ λεπτά μετά την πρώτη συντριβή, στις 9:03 π.μ., το δεύτερο αεροπλάνο χτύπησε τον νότιο πύργο. Ο ουρανοξύστης είχε τυλιχτεί στις φλόγες για 56 λεπτά, μετά από τις οποίες, στις 9:59 π.μ., κατέρρευσε σε 9 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, γιατί κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι τόσο γρήγορα ενώ η κατασκευή τους θεωρούνταν ιδιαίτερα ανθεκτική;

Survivor Tree: Το δέντρο που οι πυροσβέστες έσωσαν μισοκαμένο από τους Δίδυμους Πύργους, στέλνει σπόρους ελπίδας όπου χρειάζεται. Έστειλε και στο Μάτι

Γιατί κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι;

“Η μόνη αποδεκτή απάντηση για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους είναι ότι οι πύργοι κατέρρευσαν επειδή ήταν αντικείμενο τρομοκρατικής επίθεσης”, δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός Eduardo Kausel, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στο BBC Mundo της Μασαχουσέτης. (MIT). Αμέσως μετά τις επιθέσεις, ο Kausel ηγήθηκε μιας σειράς μελετών και δημοσιεύσεων στις οποίες ειδικοί του MIT ανέλυσαν τα αίτια της κατάρρευσης από δομική, μηχανική και αρχιτεκτονική άποψη. Η απάντηση του Kausel περιέχει μια σειρά φυσικών και χημικών φαινομένων που είχαν ως αποτέλεσμα μια καταστροφή που κανείς, εκείνη την εποχή, δεν ήταν ικανός να φανταστεί.

Δίδυμοι Πύργοι, 19 χρόνια μετά: Τι συμβαίνει σήμερα και πώς το βιώνει η μετά-9/11 γενιά

λόγια θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση

Οι μελέτες του MIT, που δημοσιεύθηκαν το 2002, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα ευρήματα της έκθεσης που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) να μάθει γιατί έπεσαν οι πύργοι το 2008. Τόσο το MIT όσο και το NIST καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πύργοι κατέρρευσαν κυρίως λόγω ενός συνδυασμού δύο παραγόντων:

α) Οι σοβαρές δομικές ζημιές που προκαλούνται από το αεροσκάφος σε κάθε κτίριο

β) Η αλυσίδα των πυρκαγιών που απλώθηκαν σε διάφορους ορόφους

“Αν δεν υπήρχε φωτιά, τα κτίρια δεν θα είχαν καταρρεύσει”, λέει ο Kausel. “Και αν υπήρχε μόνο φωτιά, χωρίς τις δομικές ζημιές, ούτε αυτές θα είχαν προκαλέσει κατάρευση. Οι πύργοι είχαν μεγάλη αντοχή”, λέει ο μηχανικός. Η έκθεση NIST, από την πλευρά της, αναφέρει ότι υπάρχουν επίσημα έγγραφα που υποδεικνύουν ότι οι πύργοι σχεδιάστηκαν για να αντέχουν στην πρόσκρουση ενός αεροσκάφους Boeing 707, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος που υπήρχε κατά τη στιγμή του σχεδιασμού.

Οι ερευνητές του NIST, ωστόσο, δεν βρήκαν πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια και τις μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι, μαζί, η πρόσκρουση και η φωτιά παρήγαγαν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα: την κατάρρευση και των δύο πύργων. Και οι δύο πύργοι χτυπήθηκαν από διαφορετικά μοντέλα αεροσκαφών Boeing 767, τα οποία είναι μεγαλύτερα από ένα Boeing 707.

“Η δόνηση από το σοκ προκάλεσαν θραύση της πυρίμαχης επίστρωσης στο χάλυβα, αφήνοντας τα δοκάρια πιο εκτεθειμένα στη φωτιά”, εξηγεί ο Kausel.Έτσι, οι δομικές βλάβες έδωσαν τη θέση τους στις φλόγες, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν περισσότερες δομικές ζημιές. Ενώ συνέβαινε αυτό, οι θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 1.000 ° C, προκάλεσαν τη διαστολή και το σπάσιμο των τζαμιών στα παράθυρα, γεγονός που έφερε αέρα που χρησίμευε ως τροφή για τη φωτιά. “Η φωτιά τροφοδοτήθηκε με αέρα και γι ‘αυτό εξαπλώθηκε”, λέει ο Kausel.

γιατί κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι
Unsplash

Δύο θύματα της επίθεση των Δίδυμων Πύργων ταυτοποιήθηκαν 20 χρόνια μετά

Ο Γενικός Επιθεωρητής Νέας Υόρκης ανακοίνωσε δύο νέες ταυτότητες θυμάτων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, λίγο πριν η Νέα Υόρκη γιορτάσει τα 20 χρόνια από την τραγωδία.
Η Ντόροθι Μόργκαν είναι το 1.646ο άτομο και ο άνδρας του οποίου το όνομα δεν έχει δημοσιευτεί κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς το 1.647ο άτομο. Τα δύο θύματα αναγνωρίστηκαν με συνεχή ανάλυση DNA μη αναγνωρισμένων πτωμάτων που ανακτήθηκαν από την καταστροφή που σκότωσε 2.753 ανθρώπους.

“Πριν από είκοσι χρόνια, υποσχεθήκαμε στις οικογένειες των θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να ταυτοποιήσουμε τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Με αυτές τις δύο νέες ταυτοποιήσεις, το καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας”, δήλωσε η Δρ Barbara A. Sampson, Επικεφαλής Ιατρικός Επιθεωρητής της Νέας Υόρκης.

Οι δύο αυτές ταυτότητες είναι οι πρώτες νέες ταυτότητες θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου από τον Οκτώβριο του 2019. Περίπου 1.106 θύματα, ή το 40% των νεκρών, παραμένουν άγνωστα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News