Καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την τρίτη δόση του εμβολιασμού, οι περισσότεροι από εμάς σπεύδουν να βρουν και να κλείσουν το ραντεβού τους. Αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν το εμβόλιο Moderna αλλά δεν είναι διαθέσιμο. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Πολλοί είναι οι πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να κλείσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση, αλλά δε τους εμφάνισε ποτέ την επιλογή του εμβολίου Moderna. Αν ανήκεις κι εσύ ανάμεσά τους και απορείς ο ΕΟΔΥ δίνει όλες τις απαντήσεις σε εμάς που αντιμετωπίσαμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το εμβόλιο της Moderna απευθύνεται σε πολίτες άνω των 30 ετών. Οπότε αν είσαι κάτω των 30 θα πρέπει να βρεις ένα ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer.

Νόσησες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου; Δες πότε πρέπει να κάνεις την δεύτερη και την τρίτη

Γιατί δεν εμφανίζεται το εμβόλιο Moderna; Η απάντηση του ΕΟΔΥ

«Με τα τωρινά δεδομένα το εμβόλιο της Moderna σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απευθύνεται σε πολίτες που ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία άνω των 30 ετών. Συνεπώς μπορείτε να προγραμματίσετε την αναμνηστική σας δόση με το εμβόλιο της Pfizer.»

Αναμνηστική δόση εμβολίου: Όσα χρειάζεται να ξέρεις

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της επιτροπής εξηγούν αναλυτικά τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για την αναμνηστική τους δόση.

Η επιτροπή εξηγεί ποιοι συνδυασμοί εμβολίων συστήνονται, αλλά και τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Ας υπενθυμίσουμε τι ισχύει μέχρι τώρα;

Αν είσαι πολίτης άνω των 18 ετών έχεις το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Τι ισχύει με την αναμνηστική δόση αναλόγως του τι εμβόλιο έκανες ήδη

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση J&J

  • Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca

  • Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca – 2η δόση με εμβόλιο J&J

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid – 19; Όλα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως έχεις κάτι πιο σοβαρό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News