Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα διαστημόπλοιο άγγιξε τον Ήλιο! Το Parker Solar Probe, πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα και κατάφερε να κάνει κάτι το μοναδικό, να αγγίξει τον ήλιο!

Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το Parker Solar Probe και ένα τεράστιο άλμα για την ηλιακή επιστήμη. Ακριβώς όπως η προσγείωση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να καταλάβουν πώς σχηματίστηκε, το να αγγίξουν τα ίδια τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο Ήλιος θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκαλύψουν κρίσιμες πληροφορίες για το πλησιέστερο αστέρι μας και την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα.

Φωτογραφίες που θα σε κάνουν να καταλάβεις τη θέση της Γης στο σύμπαν

Διαστημόπλοιο άγγιξε τον Ήλιο! Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το Parker αποτελεί το alter ego των δίδυμων σκαφών Voyager της NASA. Τα τελευταία είναι τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν ταξιδέψει πιο μακριά από τον Ήλιο (και τη Γη) από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα, αφήνοντας πίσω τους την ηλιακή «επικράτεια», δηλαδή την περιοχή του διαστήματος μέχρι την οποία φθάνει η «ανάσα» του Ήλιου, ο ηλιακός άνεμος. 

Το επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό από τη NASA, συνέβη στις 28 Απριλίου 2021 και ανακοινώθηκε τώρα -χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη λήψη και την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων- από τους επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) και με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physical Review Letters». 

«Το Parker Solar Probe «αγγίζει τον Ήλιο» και είναι μια μνημειώδης στιγμή για την ηλιακή επιστήμη και ένα πραγματικά αξιοσημείωτο κατόρθωμα», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, ο αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Επιστημών στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Όχι μόνο μας παρέχει βαθύτερες γνώσεις για την εξέλιξη του Ήλιου μας και τις επιπτώσεις του στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά όλα όσα μαθαίνουμε για το δικό μας αστέρι μας διδάσκουν επίσης περισσότερα για τα αστέρια στο υπόλοιπο σύμπαν.»

Το πρώτο πέρασμα από το στέμμα – και η υπόσχεση για περισσότερες μελλοντικές πτήσεις – θα συνεχίσει να παρέχει δεδομένα για φαινόμενα που είναι αδύνατο να μελετηθούν από μακριά.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο της NASA:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News