Η βία έχει πολλά πρόσωπα και πολλές εκφάνσεις. Από τη λεκτική βία, την ψυχολογική πίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέχρι τη δολοφονία. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σημειώνονται όλο ένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης, ενώ παράλληλα εκδηλώνονται ακόμα περισσότερες δράσεις και κινητοποιήσεις προκειμένου αυτά τα περιστατικά να εξαλειφθούν. Στον αγώνα αυτό βρίσκεται και το «Άγγιγμα και Όρια» το οποίο μας βοηθά να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Το «Άγγιγμα και Όρια» είναι μια δράση εστιασμένη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με κύριο και βασικό της σκοπό την προστασία των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους.

«Ποτέ δεν φταις εσύ»: Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Άγγιγμα και όρια»: Βήματα για την εξάλειψη των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδιά

Η ιδέα ξεκίνησε το 2016. Μελετώντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδιά, ακούγοντας ιστορίες ανθρώπων που είχαν βιώσει τέτοιου είδους κακοποίηση στην παιδική/εφηβική τους ηλικία, ήρθαν αντιμέτωποι με την ανάγκη των ανθρώπων να προστατευτούν από μια βουβή μορφή κακοποίησης που κρατάει χρόνια.

Γι’ αυτούς τους βασικούς λόγους και άλλους πολλούς, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Έπειτα από έρευνα και μελέτη στο συγγραφικό υλικό Ελλάδας και εξωτερικού σχετικά με την Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση, την αιμομιξία, τον ρόλο του κακοποιητή, τον ρόλο του θύματος, του κύκλου της βίας αλλά και τις μετέπειτα συνέπειες του τραύματος, ξεκίνησαν το 2017 ενημερώνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς της Πελοποννήσου σχετικά με την Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης.

Στα πλαίσια αυτής της ευαισθητοποίησης, δημιουργήθηκε από το κοινό η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το βασικό στοιχείο πρόληψης της κακοποίησης, που δεν είναι άλλη από την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση. Έτσι λοιπόν ο κύκλος των συναντήσεων μεγάλωσε, με μια ακόμα γερή ασπίδα ως προς τις γνώσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Σοκαριστικά στοιχεία. ΕΡΤ: Ένας βιασμός ανηλίκου κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Η ενημέρωση όμως δεν σταματάει στους ενήλικες. Ο στόχος της οργάνωσης «Άγγιγμα και Όρια» εξαρχής είναι τα παιδιά. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν πρώτοι στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 12 ετών, όπου με την βοήθεια θεατροπαιδαγωγών και ψυχολόγων, μεταφέρονται τα μηνύματα της προστασίας σε σχέση με το σώμα τους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα κύρια εργαλεία για την προστασία ενός παιδιού απο την Σεξουαλική Παρενόχληση/Κακοποίηση είναι:

  • η συναισθηματική σχέση με τον γονέα/τροφό
  • η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
  • τα όρια που υιοθετούνται μεταξύ των μελών της οικογένειας

Ο στόχος είναι η ενημέρωση, σχετικά με την αυτονομία που μπορεί και χρειάζεται να έχει ένα παιδί σε σχέση με το σώμα του και πως μπορούν οι γονείς να φροντίσουν για την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό αλλά και την αυτοπροστασία του.

Η νέα καμπάνια και το ηχηρό βίντεο:

1 στα 5 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή Σεξουαλικής Βίας στην ζωή του! 9 στις 10 περιπτώσεις ο θύτης θα είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται! Ενημερώσου, Μίλησε, Δράσε!

Ένα ολιγόλεπτο βίντεο με την Ζέτα Δούκα, τον Ορφέα Αυγουστίδη και την Μαίρη Μηνά που πρέπει να δούμε όλοι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News