Το «Φεγγάρι της Φράουλας», όπως έχει ονομαστεί, είναι η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021 και θα συμβεί το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου.

Μία ακόμη υπερπανσέληνος θα πραγματοποιηθεί για τη φετινή χρονιά και είναι η τρίτη και τελευταία με το φεγγάρι να βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, ενώ η πανσέληνος φαίνεται πιο μεγάλη απ’ ό,τι συνήθως και αναμένεται να είναι το ίδιο εντυπωσιακή με τις προηγούμενες. Είναι μια ξεχωριστή υπερ-πανσέληνος με ιδιαίτερο όνομα και χαρακτηριστικά που ίσως να μην φανταζόμασταν.

Πόσο χρονών είναι το φεγγάρι;

Από πού πήρε το όνομά της η συγκεκριμένη πανσέληνος;

Η πανσέληνος αυτή είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης – Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ – Σελήνη, σούπερ- Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Από πού προέκυψε αυτός ο όρος; Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ο όρος εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επιπλέον, μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι τη χρονιά του 2021 έχουν προηγηθεί άλλες δύο υπερ-πανσέληνοι στις 27 Απριλίου και στις 26 Μαΐου.

Μαγικές εικόνες από τη ξεχωριστή, δεύτερη υπερ-πανσέληνο του 2021 με το «ματωμένο» φεγγάρι

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News