Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του COVID θα ισχύουν για εννέα μήνες χωρίς την αναμνηστική δόση, ενώ οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από 1η Φεβρουαρίου. 

Η απόφαση έρχεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων COVID – που τροφοδοτούνται από τη νέα παραλλαγή Όμικρον – σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κορονοϊός: Δύο δωρεάν self test για όλους τους πολίτες τις γιορτές

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, καθορίζοντας δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: 9 μήνες η ισχύς του

Ο νέος κανόνας αφορά πρωτίστως τα ταξίδια εντός της ΕΕ, αλλά η Επιτροπή συνιστά στις χώρες της ΕΕ να τον εφαρμόζουν και σε εθνικό επίπεδο για να «παρέχουν βεβαιότητα στους ταξιδιώτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η νέα πλατφόρμα για να κλείνουμε ραντεβού για εμβολιασμό σε ιδιώτη γιατρό

Συνιστάται στους πολίτες της ΕΕ να λαμβάνουν αναμνηστικό εμβόλιο το αργότερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Ωστόσο, το πιστοποιητικό θα ισχύει για τρεις επιπλέον μήνες ως περίοδος χάριτος για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις, πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από αναμνηστική δόση θα παραταθεί περαιτέρω χωρίς καθορισμένο όριο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενος έλλειψη επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας από την τρίτη δόση.

Αυτές είναι οι τιμές των Rapid και PCR test για κάθε χώρα της Ευρώπης που σκοπεύεις να ταξιδέψεις αυτά τα Χριστούγεννα

Επιπλέον, η Επιτροπή εισήγαγε επίσης έναν νέο κανόνα για την καταγραφή της αναμνηστικής δόσης στα διαβατήρια εμβολίων. Μια αναμνηστική δόση μετά από πλήρη εμβολιασμό δύο δόσεων θα πρέπει να καταγράφεται ως “3/3” στο πιστοποιητικό, ενώ ένα εμβόλιο μίας δόσης που ακολουθείται από αναμνηστικό θα πρέπει να γράφει “2/1”.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής στην ΕΕ έχουν εκδοθεί 807 εκατομμύρια πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News