Οι ξαφνικές πλημμύρες που σημειώθηκαν Σαββατοκύριακο είχαν ως αποτέλεσμα να απειλείται βυθιστεί κάτω από το νερό το ένα τρίτο του Πακιστάν. Το συγκεκριμένο ακραίο φαινόμενο προήλθε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που υπήρχαν για αρκετές εβδομάδες, επιδεινώνοντας ένα ήδη δύσκολο σύνολο πολιτικών και οικονομικών κρίσεων στη χώρα. Παράλληλα, οι φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν, εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή και την μεγάλη οικονομική ζημιά που προκάλεσαν, είχαν και σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα

Οι καταστροφικές πλημμύρες σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους

Οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου το 15 τοις εκατό του πληθυσμού, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της περιόδου των μουσώνων του Ιουνίου. Υπήρξαν ζημιές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο σπίτια έχουν καταστραφεί. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Bilawal Bhutto-Zardari είπε ότι το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με τις χειρότερες βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων εδώ και τρεις δεκαετίες.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, αφού, όπως επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, πολλές καλλιέργειες που παρείχαν μεγάλο μέρος των μέσων διαβίωσης του πληθυσμού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης σημείωσε πως αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Ακόμα, περισσότερες από 100 γέφυρες και περίπου 3.000 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί και σχεδόν 800.000 ζώα φάρμας έχουν χαθεί.

Οι φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν ήρθαν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ωστόσο, το Πακιστάν φέτος αντιμετώπισε εκτός από οικονομικές δυσκολίες και ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα που, όπως ανέφερε ο Umair Irfan του Vox, πίεσε τις δημόσιες υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει και μια πολιτική κρίση στη χώρα.

πλημμύρες στο Πακιστάν
Abdul Majeed/AFP via Getty Images

Η έκκληση για οικονομική βοήθεια

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, υποτιμημένο νόμισμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο Bhutto-Zardari απηύθυνε έκκληση για οικονομική βοήθεια στην διεθνή κοινότητα για να μπορέσει να παρασχεθεί βοήθεια σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται η συγκέντρωση 160 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε με το ποσό αυτό να προσφερθούν οι βασικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας καθώς επίσης και τρόφιμα, πόσιμο νερό και καταλύματα στους πληγέντες.

Παράλληλα οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν στο να μην εξαπλωθούν ασθένειες, όπως για παράδειγμα η χολέρα και στο να δοθεί επισιτιστική βοήθεια σε μητέρες και μικρά παιδιά.

Ακόμα, ένα μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν προορίζεται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους καθώς επίσης και την εφαρμογή ενός προγράμματος με στόχο την επανένωση των οικογενειών.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη συγκεντρώσει 7 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως μεταφέροντας χρήματα από άλλα προγράμματα, για τη χρηματοδότηση των πιο έκτακτων αναγκών, ενώ 3 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον αποδεσμεύθηκαν από το Ταμείο Έκτακτης Επέμβασης του ΟΗΕ.

Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι η κυριότερη αιτία για τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Ο υπουργός Κλίματος του Πακιστάν ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κλιματική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκάλεσε λιώσιμο των παγετώνων στις βόρειες ορεινές περιοχές με πιο γρήγορους ρυθμούς από το κανονικό, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της έντονης βροχόπτωσης. Το Πακιστάν έχει περισσότερους παγετώνες από οπουδήποτε στον πλανήτη, εκτός των πολικών περιοχών. Συνολικά υπολογίζονται σε 7.532.

Έτσι, αυτό καθιστά την χώρα του Πακιστάν να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ακραία καιρικά φαινόμενα που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Πακιστάν πλήττεται από έντονες ξηρασίες και πλημμύρες.

Οι περιοχές της Νότιας Ασίας θεωρούνται από τα πιο θερμά σημεία λόγω της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν την κατανάλωση και την εξάρτηση τους από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε Antonio Guterres, υποστήριξε ότι μειώνονται οι προσπάθειες και οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αυξάνονται οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, βάζοντας σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Simon Bradshaw που είναι ερευνητής στο Συμβούλιο Κλιματικής αλλαγής, οι χώρες που είναι εξαρτημένες από την χρήση ορυκτών καυσίμων είναι αυτές που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, χώρες σαν το Πακιστάν που δεν εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα και συμβάλλουν λιγότερο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, να είναι αυτές που πληρώνουν το μάρμαρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και κατ’ επέκταση των καιρικών καταστροφών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News