Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δόθηκαν στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μετά τις 00:30 και σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας;

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ισχύουν απ’ το πρωί του Σαββάτου.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μετά τις 00:30;

Σχετικά με τη μετακίνηση εργαζόμενων το βράδυ μετά τις 12:30 ισχύουν τα ακόλουθα: 

  • Δημοσιογράφοι με επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και της σχετικής εξουσιοδότησης του εργοδότη
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Με την εξουσιοδότηση από τον εργοδότη τους ο οποίος την παίρνει από το σύστημα Εργάνη. 
  • Δημόσιοι υπάλληλοι: Με βεβαίωση κίνησης και την αστυνομική τους ταυτότητα

Άλλες διευκρινίσεις που δόθηκαν και πού δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας:

  • Του μέτρου της μάσκας εξαιρούνται οι ασκούμενοι κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσοι οδηγούν μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους, συγγένειας 1ου βαθμού. 
  • Απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα τρία άτομα στα νυχτερινά κέντρα. Στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική μέχρι τρία άτομα στην ορχήστρα. 
  • Δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση των μέτρων.
  • Από αύριο Σάββατο προχωρούμε σε διαφοροποίηση για το λιανεμπόριο. Μπορούν να λειτουργούν ακόμα και στο επίπεδο 4. 

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορονοϊού:

Σήμερα ανακοινώνουμε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News