Yπολογίζεται ότι 330.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από την Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με μια μεγάλη έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα τον Οκτώβριο, η οποία είναι ο πρώτος μεγάλος απολογισμός της Γαλλίας για το καταστροφικό φαινόμενο. Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της καθολικής εκκλησίας περιλαμβάνει κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν από περίπου 3.000 ιερείς και άλλα άτομα που εμπλέκονται στην εκκλησία-εγκλήματα που οι καθολικές αρχές κάλυψαν για δεκαετίες με “συστημικό τρόπο”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, Jean-Marc Sauvé.

Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της καθολικής εκκλησίας: Σοκάρει ο αριθμός των θυμάτων

Ο επικεφαλής της διάσκεψης των Γάλλων επισκόπων ζήτησε συγχώρεση από τα θύματα. Η ομάδα θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Η επιτροπή παρότρυνε την εκκλησία να λάβει έντονα μέτρα, καταγγέλλοντας «ελαττώματα» και «σιωπή». Κάλεσε επίσης το γαλλικό κράτος να βοηθήσει στην αποζημίωση των θυμάτων, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι πολύ παλιές για να διωχθούν μέσω δικαστηρίων. Περίπου το 80% των θυμάτων ήταν αγόρια.

“Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές”, είπε ο Sauvé. “Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή”. Το έγγραφο 2.500 σελίδων που ετοιμάστηκε από ανεξάρτητη επιτροπή έρχεται καθώς η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα επαίσχυντα μυστικά που είχαν καλυφθεί εδώ και καιρό.

Επιτέθηκε στην εκκλησία επειδή αντιμετώπιζε τέτοιες περιπτώσεις ως ατομικές ανωμαλίες σε αντίθεση με μια συλλογική φρίκη. Περιέγραψε ότι κακοποιήθηκε σε ηλικία 13 ετών από τον διευθυντή ενός καθολικού καταυλισμού διακοπών στη νότια Γαλλία, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσης για επίθεση σε πολλά άλλα αγόρια. “Θεωρούσα αυτόν τον ιερέα ως κάποιον καλό, ένα άτομο που δεν θα με έβλαπτε”, είπε ο Savignac. “Αλλά όταν βρέθηκα σε εκείνο το κρεβάτι μισόγυμνος και με άγγιζε, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά”.

Η επιτροπή εργάστηκε για 2 1/2 χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία εκκλησίας, δικαστηρίου, αστυνομίας και Τύπου ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα. Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 3.000 κακοποιητές παιδιών-τα δύο τρίτα εξ αυτών ιερείς και εργαζόμενοι στην εκκλησία εκείνη την περίοδο. Ο Sauvé είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.

Οι προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου

Μεταξύ των δεκάδων συστάσεων, η επιτροπή λέει ότι οι κληρικοί πρέπει να εκπαιδευτούν διαφορετικά και να μάθουν περισσότερα για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης. Η ψυχή κατάσταση των υποψηφίων πρέπει επίσης να ελέγχεται διεξοδικά.

Η ύπαρξη της αγαμίας πρέπει να επανεξεταστεί και να μεταρρυθμιστεί ο κανονικός νόμος. Το τελευταίο θα πρέπει σαφώς να υπάγεται στο νόμο του κράτους. Και έτσι το απόρρητο της ομολογίας δεν θα μπορούσε να κρατηθεί εάν κάποιος ομολογήσει σεξουαλική κακοποίηση.

Η έκθεση συνιστά επίσης την πλήρη καταγραφή των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και την αποζημίωση των θυμάτων ατομικά. Τα χρήματα για αυτό θα πρέπει να προέρχονται από την εκκλησία και τους επιτιθέμενους και όχι, όπως στο παρελθόν, από τους πιστούς – παρόλο που μόνο μερικοί από τους περίπου 3.000 δράστες που ανέφερε η επιτροπή είναι ακόμα ζωντανοί.

Μπορεί να επέλθει ουσιαστική αλλαγή;

Ο δικηγόρος Burguburu, ο ίδιος καθολικός πιστός, πιστεύει ότι η εκκλησία θα λάβει υπ’ όψιν πολλές από τις συστάσεις της έκθεσης. “Η αλλαγή προφανώς θα πάρει χρόνο – ενδεχομένως μήνες ή χρόνια – και δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη”, είπε.

“Αλλά το νόημα της δουλειάς μας ήταν να επαναφέρουμε την εκκλησία στο σωστό δρόμο και είμαι βέβαιος ότι το ίδρυμα θα μπορέσει να βελτιωθεί”, πρόσθεσε. Οι πρώτες επίσημες απαντήσεις από τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία αναμένονται τον Νοέμβριο, όταν τόσο η CEF όσο και η CORREF πραγματοποιούν τις εξαμηνιαίες ολομέλειές τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News