Έχεις και εσύ χαοθεί και σκέφτεσαι «ποια επιδόματα δικαιούμαι»; Εμείς είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε από την δύσκολη θέση. Ψάξαμε και συγκεντρώσαμε για σένα τα σημαντικότερα επιδόματα για το 2022. Ένας πλήρης οδηγός για τους δικαιούχους και το ύψος των απολαβών, για να μην χάσεις την μπάλα.

Μια λίστα για σένα που αναρωτιέσαι «ποια επιδόματα δικαιούμαι»

 1. Επίδομα θέρμανσης
  Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, ενώ η διαδικασία υποβολής τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Με το ανώτατο όριο στα 800€ θα δοθεί φέτος το επίδομα, με το ποσό αυτό να διπλασιάζεται στην περίπτωση αλλαγής καυσίμου. Το ίδιο θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους, που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο.

  Ποιοι οι δικαιούχοι: Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα στα 200.000 ευρώ.
 2. Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
  Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 1.500€, επισημαίνοντας ότι για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

  Ποιοι οι δικαιούχοι: Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

  Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
 3. Επίδομα στέγασης
  Για τον δικαιούχο του επιδόματος αντιστοιχούν 70 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα, ενώ στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

  Ποιοι οι δικαιούχοι: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Ωστόσο, το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
 4. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
  Η προθεσμία για την υποβολή νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έτους 2022 είναι έως 30 Οκτωβρίου 2022 .

  Ποιοι οι δικαιούχοι: Εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Επιπλέον οι δικαιούχοι ελέγχονται με συγκεκριμένα φορολογικά κριτήρια. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/ με τους κωδικούς του TAXISnet.
 5. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Οι παροχές που προσφέρονται με αυτό το επίδομα είναι ενίσχυση του νοικοκυριού με 200€ το μήνα και πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ενεργοποίησης.

  Ποιοι οι δικαιούχοι: Άστεγοι και νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
 6. Επιταγή ακρίβειας
  Μέχρι στιγμή δεν έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια των δικαιούχων που θα λάβουν αυτή την οικονομική ενίσχυση ενόψει Χριστουγέννων. Το ύψος της επιταγής αυτής θα είναι τα 250€ και το επόμενο διάστημα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News