Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα δοθούν φέτος αποκαλύπτονται μέσα από έναν πίνακα με ορισμένα παραδείγματα ανά περιοχή.

Είναι η πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, εκτός απ’ τους 564.000 καταναλωτές πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ η δεύτερη θα αφορά αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όχι μόνο όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο, αλλά και εκείνοι που χρησιμοποιούν άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα.

Το επίδομα θέρμανσης εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους:

  • Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση.
  • Η δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης μέσα από παραδείγματα:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News