Στις μέρες μας εξαιτίας της μεγάλης κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης, κινδυνεύουν με εξαφάνιση αρκετά σπάνια ζώα που ζουν στην άγρια φύση. Παράλληλα, πέραν της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα ζώα κινδυνεύουν και από τους λαθροκυνηγούς με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός τους. Οι τίγρεις αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, όμως η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης έρχεται να παρουσιάσει νέα δεδομένα που είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Αύξηση του πληθυσμού των τίγρεων

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της οργάνωσης, υπάρχει μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού των τίγρεων στην άγρια φύση της τάξεως του 40%. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 5.578 τίγρεις, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 40% περισσότερες από την τελευταία έρευνα που είχε γίνει το 2015.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη αύξηση δείχνει ότι οι εκστρατείες που γίνονται για την προστασία αυτού του είδους, έχει αποτελέσματα και τονίζουν οι ειδικοί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προστασία τους διότι οι τίγρεις αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Το συγκεκριμένο είδος ζώου αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια της άγριας πανίδας. Η μεγαλύτερη απειλή για τις τίγρεις είναι οι λαθροκυνηγοί, το κυνήγι των θηραμάτων τους αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που ζουν και αναπαράγονται οι τίγρεις εξαιτίας των γεωργικών καλλιεργειών. Παράλληλα η τεράστια οικιστική ανάπτυξη που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την απειλή του συγκεκριμένου είδους.

Επίσης, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τίγρεις είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Πιο συγκεκριμένα, οι τίγρεις πωλούνται για το δέρμα τους αλλά και για ορισμένα κομμάτια από το σώμα τους που θεωρούνται πολύ σημαντικά στη παραδοσιακή ασιατική ιατρική. Παρόλο που έχει απαγορευθεί η χρήση τους από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Κινεζικής Ιατρικής, λέγεται ότι σε παράνομες αγορές η τιμή μιας νεκρής τίγρης μπορεί να φτάσει και τα 700.000 δολάρια.

Η επανεκτίμηση του αριθμού των τίγρεων προέκυψε από την τροποποίηση της «κόκκινης λίστας» απειλούμενων ειδών της IUCN που είναι η πιο έγκυρη πηγή για την παγκόσμια κατάσταση φυτών, ζώων και μυκήτων και τον κίνδυνο που διατρέχουν για τη μείωση ή και την εξαφάνιση των πληθυσμών τους.

Τα πιο άγρια ζώα του πλανήτη στην πραγματικότητα είναι πολύ cute! | Photos

Ποιο είδος απειλείται με εξαφάνιση

Σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της Οργάνωσης, στη κορυφή της λίστας με τα ζώα που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η πεταλούδα μονάρχης, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, οι πεταλούδες, όπως και άλλα έντομα, επηρεάζονται αρνητικά από την απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος και την χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, οι ερευνητές υπολόγισαν αυτούς τους παράγοντες στην έρευνά τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και χωρίς τους άλλους αρνητικούς παράγοντες, είναι αυτό που προκαλεί την σταθερή μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων και σιγά σιγά στην εξαφάνισή τους.

Τίγρεις αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση
Pexels

Η λύση στο πρόβλημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να υπάρξει προστασία της πανίδας της άγριας φύσης θα πρέπει να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον τους, να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και η καταστροφή των δασών. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν προστατευμένες περιοχές για τα άγρια ζώα όπως είναι οι τίγρεις που αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση με σκοπό να μην κινδυνεύσει με αφανισμό ο πληθυσμό τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News