Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι εκρήξεις ξύπνησαν τους Ουκρανούς στις 5:07 π.μ. στις 24 Φεβρουαρίου. Οι ήχοι των εκρήξεων εξακολουθούν να τρομάζουν, αλλά δεν εκπλήσσουν. Η αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στον ρωσικό στρατό έχει μετατρέψει αυτό που πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν μια «αστραπιαία εισβολή» σε έναν πόλεμο σκληρών μαχών. Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή και τι έχει συμβεί μέχρι τώρα;

Οι αναλυτές πίστευαν ότι η Ρωσία θα ήταν σε θέση να καταλάβει το Κίεβο, να αφαιρέσει την ηγεσία της χώρας και να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση-μαριονέτα. Ωστόσο, ένα μήνα μετά, ο Πρόεδρος Zelenskyy παραμένει στην εξουσία και ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να αψηφά τις προσδοκίες με την ανθεκτικότητά του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

  • Το Κίεβο παρέμεινε υπό ουκρανικό έλεγχο και σφοδρές αντεπιθέσεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα
  • Άμαχοι βγήκαν στους δρόμους στην κατεχόμενη Χερσώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας
  • Οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε φρούρια για να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις

Ο πόλεμος έχει γίνει πιο αιματηρός, με τις τακτικές να αλλάζουν, ενώ η Ρωσία έχει ξεκινήσει να στοχεύει και περιοχές αμάχων.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση πολέμου; – Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία: Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

Οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, με τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Είναι πιθανό να έχουν πεθάνει χιλιάδες.

Αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να αντεπιτίθεται.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον ρωσικό έλεγχο, τις προόδους και τις διεκδικούμενες περιοχές στις 23 Μαρτίου.

Μόνο μικρές εκτάσεις έχουν διεκδικηθεί, με τη Ρωσία να δραστηριοποιείται στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια.

Οι δυνάμεις εισβολής συνέχισαν να επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Sky News

Τις πρώτες τρεις ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν πολύ έδαφος, μετά, όμως, σταμάτησαν.

Η εισβολή και η υποτίμηση των Ουκρανών

Την πρώτη εβδομάδα, ο Michael Clarke, αμυντικός αναλυτής, εκτίμησε ότι «αν δεν κερδίζεις γρήγορα, δεν κερδίζεις» και λέει ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

«Οι Ρώσοι έκαναν “το μοιραίο” λάθος: υποτίμησαν τον αντίπαλό τους. Το Κρεμλίνο πίστευε ότι θα τους υποδέχονταν ως απελευθερωτές – αλλά όπως είδαμε στη Χερσώνα – οι διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής απλώς συνεχίζονται!»

«Θα έπρεπε να ήταν ένα σχέδιο 72 ωρών και στο τέλος των 72 ωρών δεν είχαν φτάσει πολύ μακριά, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν λειτουργούσε».

Υπάρχουν καταφύγια πολέμου στην Ελλάδα; Πώς μπορούν να σε προστατέψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Κακός προγραμματισμός

Η κακή υλικοτεχνική υποστήριξη «αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα της Ρωσίας», λέει ο καθηγητής Clarke.

«Απλώς, δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη, συνάντησαν πιο σκληρή αντίσταση από ό,τι αναμενόταν, ήταν ευάλωτοι σε αντεπιθέσεις».

Η Ουκρανία μπόρεσε επίσης να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη και drones για να εντοπίσει απειλές και να τις στοχεύσει.

προσφυγική κρίση Ουκρανία
AP/ Emilio Morenatti

Η αλλαγή τακτικής και οι επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό

Τη δεύτερη εβδομάδα, όταν η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι η εισβολή τους δεν επρόκειτο να τελειώσει τόσο γρήγορα όσο σκόπευαν, άλλαξαν τακτική.

«Ξεκίνησαν να περιβάλλουν πόλεις που δεν μπορούσαν να καταλάβουν και μετά άρχισαν να τις βομβαρδίζουν», λέει ο καθηγητής Clarke.

Την τρίτη εβδομάδα του πολέμου, η Ρωσία προσπάθησε να εξαθλιώσει τους Ουκρανούς.

Η ανατολική πόλη της Μαριούπολης είναι μια από τις πόλεις στις οποίες ακολούθησαν την συγκεκριμένη τακτική. Από τότε έχει γίνει σύμβολο περιφρόνησης αλλά και τραγωδίας. Η πόλη εξακολουθεί να κρατά, παρόλο που έχει υποστεί μια τόσο μακρά και διαρκή επίθεση.

Το Sky News μπόρεσε να επαληθεύσει τουλάχιστον 52 περιστατικά βομβαρδισμών στην πόλη από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου.

Ένας από τους στόχους της Ρωσίας ήταν ένα θέατρο που πιστεύεται ότι είχε γεμίσει με εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν ήδη χάσει τα σπίτια τους. Χτυπήθηκε παρά την προσπάθεια των Ουκρανών να προστατευτούν γράφοντας τη λέξη παιδιά στα ρωσικά έξω από το θέατρο.

Η λέξη «παιδιά» στα ρωσικά ήταν γραμμένη έξω από το βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης

Η Ρωσία άρχισε επίσης να στοχεύει βασικές υποδομές.

Μια επίθεση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Zaporizhzhia στις 3 Μαρτίου πυροδότησε φόβους ότι οι ρωσικές ενέργειες θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλης κλίμακας καταστροφή. Η φωτιά, όμως, κατασβέστηκε με επιτυχία.

Πώς μπορώ να προσφέρω βοήθεια στην Ουκρανία;

Κυρώσεις και υποστήριξη από την Δύση

Η Δύση και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αρνούνται να παρασυρθούν σε μια άμεση μάχη με τη Ρωσία, αλλά υπήρξε μια άνευ προηγουμένου «οικονομική εκστρατεία» κατά της Μόσχας.

Οι κυρώσεις έχουν στοχεύσει τις ρωσικές εισαγωγές και εξαγωγές καθώς και τους ιδιώτες.

«Αν ο Putin πίστευε ότι η Δύση θα παρέμενε θεατής – έχει κάνει λάθος», εξηγεί ο καθηγητής Clarke.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση είναι μερικές από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ και με την πάροδο του χρόνου θα έχουν τιμωρητικό αποτέλεσμα στη ρωσική οικονομία».

Η Δύση έχει επίσης προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, καθώς και συμβουλές για την έκβαση του πολέμου, εκπαίδευση και πληροφορίες.

Μεγάλο μέρος αυτής της «θανατηφόρας βοήθειας» έχει έρθει με τη μορφή αντιαρματικών όπλων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανάσχεση της ρωσικής προέλασης.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις χώρες που παρείχαν όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία αντέστρεψε μια πολιτική δεκαετιών να μην στέλνει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων.

Sky News

Αν θέλεις να καταλάβεις τι ακριβώς ζουν οι άνθρωποι στην Ουκρανία, απλά διάβασε αυτό

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Ένα μήνα μετά τον πόλεμο, η Ρωσία πρέπει να σκεφτεί τι ακριβώς θα κάνει με τα στρατεύματά της.

«Η διατήρηση των ενόπλων δυνάμεων – ιδιαίτερα των χερσαίων δυνάμεων – στα καλύτερα επίπεδα μαχητικής τους ισχύς απαιτεί τακτική εναλλαγή. Πιθανότατα θα υπάρξει κάποια εναλλαγή στρατευμάτων καθώς οι Ρώσοι έρχονται αντιμέτωποι με μια μεγαλύτερη εκστρατεία από ό,τι προφανώς περίμενε το Κρεμλίνο», είπε ο καθηγητής Clarke.

Σηματοδοτεί μια αλλαγή σε μια δεύτερη φάση του πολέμου που είναι πιθανό να μετατραπεί σε «πόλεμο φθοράς».

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι σκηνές καταστροφής μετά τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης γίνονται πιο συνηθισμένες καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταπνίξει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας.

Αλλά ο καθηγητής Clarke υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος πολέμου μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μια «ψεύτικη» νίκη για τον Πρόεδρο Putin: «Όσο περισσότερο συνεχίζεται η μάχη, τόσο περισσότερες κυρώσεις θα δέχονται και τόσο περισσότερο θα συρρικνώνεται η οικονομία. Επιπλέον, η χώρα που θέλει να καταλάβει για να κάνει πραγματικότητα το όραμα της «Μεγάλης Ρωσίας» θα είναι τόσο κατεστραμμένη και ασταθής, που είναι απίθανο να φέρει ξανά την ειρήνη».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News