Την πόρτα σε μια νέα εποχή άνοιξε τον Ιανουάριο η Σοφία Μπεκατώρου, όταν μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Αργότερα, ακολούθησε ένα κύμα καταγγελιών από θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης με στόχο να αλλάξει την κουλτούρα της ντροπής που νιώθουν τα θύματα, τα οποία συνήθως σιωπούσαν νιώθοντας απροστάτευτα απέναντι στην κοινωνία και το νόμο.

Ακόμα κι αν έγινε το μεγάλο βήμα να σπάσει ο φόβος το ζήτημα για αρκετούς μήνες μας έκανε να αναρωτιόμαστε για το αν τελικά είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα ή υπάρχουν κενά. Η δύναμη του ελληνικού #MeToo, όμως, είναι μεγάλη και η διαφορά τελικά θα γίνει τώρα στο νομικό πλαίσιο, ελπίζοντας να φέρει την απαραίτητη αλλαγή.

Signal For Help: Μια χειρονομία μπορεί να σώσει ζωές

Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις στο ελληνικό MeToo που προστατεύουν τα θύματα

Πιο συγκεκριμένα, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο ελληνικό MeToo επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακών αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων.

Τέλος, με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εναρμονίζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας και αξιολόγησης των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων.

Abuse Is Not Love: Μια πρωτοβουλία του οίκου Yves Saint Laurent Beauty που ελπίζει στην αλλαγή

Οι 4 νέοι πυλώνες που ανοίγονται και δίνουν φωνή στα θύματα:

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές για την κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η Πολιτεία, πλέον, προστατεύει και ενισχύει τις φωνές εκείνες που σπάνε τη σιωπή! Με μια δημοσίευση στο Instagram το ελληνικό #MeToo γνωστοποίησε τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτον: Αυστηροποιούνται οι ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικά σε βάρος ανηλίκων ή στην εργασία, ενώ η δίωξη, πλέον, θα γίνεται αυτεπάγγελτα.

Δεύτερον: Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του.

Τρίτον: Η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων και εγκλημάτων θα είναι, πλέον, προτεραιότητα.

Τέταρτον: Απαγορεύεται η απόλυση με τον όρο κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με βραχιολάκι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

#Metoo: Διαδικτυακή πλατφόρμα για καταγγελίες και σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Όλα όσα αλλάζουν στον νόμο για γενετήσια αξιοπρέπεια

Δες παρακάτω την επίσημη δημοσίευση του #MeToo στο Instagram για να ενημερωθείς:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News