Έκρηξη από βόμβα προκλήθηκε έξω από την είσοδο ενός τζαμιού στο κέντρο της Καμπούλ την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι, δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Η έκρηξη είχε ως στόχο τις πύλες του τζαμιού Eidgah στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου τελούνταν η κηδεία της μητέρας του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Zabihullah Muhajid, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε πολίτες.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Έκρηξη έξω από τζαμί στην Καμπούλ – Νεκροί και τραυματίες

Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση. Η ΜΚΟ έκτακτης ανάγκης, μια ιταλική μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται ένα νοσοκομείο στην Καμπούλ, ανέφερε στο Twitter ότι νοσηλεύει τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφαν μια μεγάλη έκρηξη και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που έσπευσαν στο σημείο. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό αλλά πολλοί πιθανολογούν πως ο ISIS βρίσκεται από πίσω.

Η τοπική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, γνωστή ως ISIS-Khorasan, έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν απ’ τον Αύγουστο και μετά.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, πήραν τον έλεγχο μεγάλων πόλεων και εγκαταστάθηκαν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, η νέα προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει μια σειρά απειλών από εσωτερικούς εχθρούς. Μια θανατηφόρα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο και ένα πλήθος βομβιστικών επιθέσεων που στόχευαν μέλη των Ταλιμπάν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν, πράξεις που ανέλαβε η οργάνωση IS Khorasan (ISIS-K), θυγατρική του ISIS, ανέδειξαν την απειλή ότι άλλες βίαιες μαχητικές ομάδες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας και την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Το βράδυ της Κυριακής, δυνάμεις της κυβέρνησης των Ταλιμπάν κατέστρεψαν έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους, μετά την έκρηξη που συνέβη έξω από τζαμί στην αφγανική πρωτεύουσα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News