Για πρώτη φορά εκλέχθηκε γυναίκα Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Η Αννίτα Δημητρίου γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στη θέση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το philenews.com, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου εκλέχθηκε με 25 ψήφους υπερ στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο δεύτερο τη τάξη αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Αννίτα Δημητρίου εξασφάλισε 25 ψήφους με την στήριξη του ΔΗΣΥ, της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΕΛΑΜ έναντι των ανθυποψηφίων της Άντρου Κυπριανού, Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου Σιζόπουλου, Μάριου Κάρογιαν και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Στον δεύτερο γύρο, πριν από την ψηφοφορία, ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, απέσυρε την υποψηφιότητά του. 

Η Αννίτα Δημητρίου είναι Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Η ίδια έχει σπουδές πάνω στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το University of Kent του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολιτειακά αξιώματα με άρωμα γυναίκας

Το 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας. Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεων και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Παράλληλα, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018 και τον Αύγουστο του 2019 ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL), ως Πρέσβειρα του Δικτύου εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην Ελλάδα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής ήταν η Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα. Στις 19 Μαρτίου του 2004 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κι έγινε η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News