Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ το πρωί της Πέμπτης, 24/2, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας).

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις και σειρήνες πολέμου- Η Ρωσία επιτίθεται στο Κίεβο

Η εσθονική κυβέρνηση καταδίκασε επίσης από την πλευρά της τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 της Συμφωνίας του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι μπορούν να διεξάγουν διαβουλεύσεις όποτε αισθάνονται ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε συμμάχου.

Τι συμβαίνει ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία; – Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση

Τι είναι το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ;

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Τα Μέλη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα Μέλη».

Οποιαδήποτε χώρα μέλος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα το Άρθρο 4., μόλις γίνει επίκληση, το θέμα συζητείται και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια μορφή κοινής απόφασης ή δράσης εκ μέρους της συμμαχίας.

Όποιο και αν είναι το σενάριο, οι συνάδελφοι που κάθονται γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου ενθαρρύνονται να αντιδράσουν σε μια κατάσταση που τους γνωστοποίησε μια χώρα μέλος.

Από τη δημιουργία της Συμμαχίας το 1949, το Άρθρο 4 έχει επικαλεστεί έξι φορές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η διαβούλευση βάσει του άρθρου 4 μπορεί να οδηγήσει σε συλλογική δράση μεταξύ των 30 κρατών-μελών.

Ουκρανία: Οι γονείς προετοιμάζονται για πόλεμο – Αυτός είναι ο λόγος που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ειδικά αυτοκόλλητα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News