Η πρώτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο του ελληνικό #MeToo έφτασε στην δικαστική αίθουσα. Σήμερα,12/1, δικαστές και ένορκοι παρευρέθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών προκειμένου να δικάσουν τον 39χρονο πρώην προπονητή της ιστιοπλοΐας για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης αθλήτριάς του πριν από 11 χρόνια.

Στο δικαστήριο παρόντες ήταν τόσο ο προπονητής όσο και το θύμα του, ενώ παρούσα ήταν και η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώην προπονητής της ιστιοπλοΐας, βρίσκεται προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιανουάριο στις φυλακές Τρίπολης και κλήθηκε να λογοδοτήσει για τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις: Για βιασμό κατ’ εξ κολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

#MeNow_MeToo: Η Σοφία Μπεκατώρου μας συστήνει τη νέα πλατφόρμα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας

Δίκη για το ελληνικό #MeToo: Η τοποθέτηση του κατηγορούμενου

«Για την κατηγορία του βιασμού δεν την αποδέχομαι για κανένα ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη. Τα υπόλοιπα θα τα αφήσω στην κρίση σας» είπε ο κατηγορούμενος κατά την πρώτη τοποθέτησή του στο ακροατήριο. Την πλήρη άρνηση της κατηγορίας του βιασμού υπογράμμισαν και οι συνήγοροί του  Θεόδωρος Μαντάς και Βασω Πανταζή.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 26 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, οι τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αποφάσισαν η κατάθεση της αθλήτριας ιστιοπλοΐας να γίνει κεκλεισμένων των θυρών με την παρουσία, μόνο των δικαστών, των ενόρκων και των δικηγόρων των δύο πλευρών για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής του θύματος.

«Για λόγους προστασίας της και της ιδιωτικής της ζωής ζητάμε την διεξαγωγή της αποδεικτικής διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Αν αυτό δεν γίνει δεκτό, ζητάμε έστω η κατάθεση του θύματος να διεξαχθεί χωρίς δημοσιότητα. Είναι μια επώδυνη διαδικασία για την ίδια η κατάθεση αυτή. Πρόκειται για αδικήματα που έχουν πλήξει τον πυρήνα της προσωπικότητας της» ανέφερε η δικηγόρος της Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Άκουσα ότι αποκαλύπτουμε το όνομα του βιαστή μας» – Το TikTok γίνεται ο χώρος όπου τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατονομάζουν τους βιαστές τους

Όσα είπε η 22χρονη μετά την πρώτη συνεδρίαση:

Για πρώτη φορά, μετά την καταγγελία της, η 22χρονη μίλησε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του δικαστηρίου

«Είναι μια επώδυνη διαδικασία, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά είμαστε οικογένεια και είμαστε εδώ για να το παλέψουμε, όλοι μαζί και για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν κι ελπίζω να ακολουθήσουν», είπε στους δημοσιογράφους.

Στο πλευρό της βρισκόταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

«Η σημερινή δίκη είναι πολύ συμβολική, βρίσκομαι εδώ για να σταθώ στην αθλήτρια με κάθε τρόπο, είναι μια πολύ θαρραλέα νεαρή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ψυχολογικά περνάμε από διάφορα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο δικάσιμοι, οπότε θα πρέπει να σταθούμε δυνατές και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Επί 45 λεπτά κάποιος βίαζε μια γυναίκα στο μετρό, αλλά όλοι έμειναν απαθείς στη θέαση της επίθεσης

«Εύχομαι η δικαιοσύνη να αποδώσει στον κατηγορούμενο την ποινή που του αναλογεί. Είμαι πολύ συγκινημένη, προσπαθώ να σταθώ κι εγώ όπως μπορώ, καταλαβαίνετε ότι όταν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να πληρώσει κάποιος για τα εγκλήματα που έχει κάνει, είναι πολύ δύσκολο για το θύμα, ωστόσο νομίζω ότι η 22χρονη είναι το σύμβολό μας, μέσα από τη δική της δίκη δικαιωνόμαστε και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες, αλλά και οι άνθρωποι που είναι θύματα, που έχουν υποστεί βία. Γι’ αυτό και η έκβαση της δίκης θα δείξει το κατά πόσον θα έρθουν περισσότερα πλέον θύματα να καταγγείλουν και δε θα κλείσουν τα στόματά τους. Είναι ορόσημο η σημερινή δίκη», δήλωσε η Ολυμπιονίκης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News