Σταματάει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας τη Δευτέρα.

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή εισηγήθηκε να μην γίνεται πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε όσους είναι κάτω των 60 ετών. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών.

Στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το όφελος υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κινδύνου.

Προ διμήνου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος από covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά τον Απρίλιο είχαμε 105 θανάτους ανά εβδομάδα και 77 στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών.

Για τη δεύτερη δόση, παραμένει η σύσταση για AstraZeneca, σε όσους έχουν κάνει με αυτό το εμβόλιο την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος: 1,3 περιστατικά θρόμωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα 21 Ιουνίου, όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και θέλουν να αλλάξουν σκεύασμα στη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν τη σχετική αίτηση. Μόνοι τους θα πρέπει να αλλάξουν και τις ημερομηνίες εμβολιασμού τους όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα με κορονοϊό. Αυτή η κατηγορία των πολιτών θα πρέπει να εμβολιαστεί έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Κορονοϊός: Τι τρώμε πριν και μετά το εμβόλιο και ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε;

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι η κα Θεοδωρίσου σημείωσε επίσης ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και αύξηση των αποβολών. 

Θυμίζουμε, τέλος, ότι από την Τετάρτη ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-24.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News