Σπαρακτικές είναι οι εικόνες που μας έρχονται απ’ την Σάμο μετά τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. 2 μαθητές έχασαν τη ζωή τους. Παλιά κτίρια έχουν καταρρεύσει, σοβαρές υλικές ζημιές έχουν υποστεί ακόμα και πιο καινούργια κτίρια, ενώ κατέρρευσε τμήμα της εκκλησίας της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι. Οι καταστροφές στη Σάμο είναι μεγάλες και οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου προκαλούν θλίψη.

Στη Σάμο καταγράφηκαν τα πρώτα θύματα, δύο μαθητές ηλικίας 17 και 15 ετών, οι οποίοι επέστρεφαν απ’ το σχολείο και καταπλακώθηκαν από ένα τοιχίο. Τα σωστικά συνεργεία τους απεγκλώβισαν, όμως, δυστυχώς ήταν πλέον αργά. Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σάμου, ενώ μια γυναίκα είναι σε σοβαρότερη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η γειτονική Σμύρνη μετράει κι εκείνη θύματα και τραυματίες, ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι 6 νεκροί στη Σμύρνη, 202 τραυματίες και 12 απεγκλωβισμοί. 

Στη Σάμο, έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο του νησιού, αλλά και τραυματισμοί πολιτών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, το εστιακό βάθος του στα 10 χιλιόμετρα και ήταν καταστροφικός κυρίως στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα περισσότερα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές είναι στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. 

Στο Βαθύ μάλιστα σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μετά τον σεισμό λόγω μικρών τσουνάμι.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή στη Σάμο είναι οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν τις ακτές λόγω των τσουνάμι, αλλά και να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ας ευχηθούμε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές, ούτε στη Σάμο αλλά ούτε και στην Τουρκία. Η σκέψη μας στις πληγείσες περιοχές.

Δες εικόνες με τις καταστροφές στη Σάμο:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News