Ανησυχία επικρατεί στους εργαζομένους για το τι θα γίνει φέτος με το δώρο Χριστουγέννων. Πώς και πότε θα πληρωθεί, ενώ σε ποιους θα καταβληθεί σε δύο δόσεις;

Όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν σε αναστολή εργασίας και τον Δεκέμβριο, θα πάρουν το δώρο σε δύο δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν όλοι το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που εργάστηκαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που έχουν χρονικό διάστημα αναστολών εντός του 8μηνου (1η Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου) θα λάβουν την ίδια μέρα, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, από το κράτος την αναλογία για το χρονικό διάστημα της αναστολής, από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως εξηγεί το ethnos.gr, ότι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τα επτά όγδοα, δηλαδή το 87,5%, της αναλογίας του δώρου επί των αναστολών κι αυτό εφόσον έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου.

Αν δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος.

Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρου εντός Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους. Για τις κλειστές με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου.   

Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Πότε πρέπει να βγάλεις καινούργια;

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος», στόχος είναι το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αναλογεί στην γνωστή μέχρι την πληρωμή του περίοδο για τις αναστολές συμβάσεων μαζί με τον εργοδότη στις 21 Δεκεμβρίου.

  • 21/12 ο εργοδότης: Αναλογία για εργασία 1/5 – 31/12  
  • 21/12 το κράτος: Αναλογία για αναστολή 1/5 – 30/11  
  • Ιανουάριο το κράτος: Αναλογία για αναστολή 1/12 – 31/12

Παράδειγμα για το δώρο Χριστουγέννων: Εργαζόμενος με μισθό 1.000€ σε αναστολή Μάιο, Νοέμβριο και 1-20 Δεκεμβρίου

  • 644€ από εργοδότη
  • 169€ από κράτος
  • 45€ τον Ιανουάριο από κράτος

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News