Συνεχίστηκε σήμερα, 9/11, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο, η οποία με τις κρίσιμες καταθέσεις φώτισε περισσότερο το σκηνικό θανάτου στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι καταθέσεις αφορούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος. Ανάμεσα στις καταθέσεις βρισκόταν και ο ιατροδικαστής Νικόλαος Καλογριάς, ο λόγος του οποίοι προκάλεσε ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για τις 26 Νοεμβρίου.

Δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: Η κατάθεση του ιατροδικαστή Νικόλαου Καλογριά

Ο ιατροδικαστής μιλώντας με βάση τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης επέμεινε στην θέση, ότι ο θάνατος του 33χρονου Ζακ προκλήθηκε από ισχαιμικό επεισόδιο που υπήρξε απότοκος του στρες που του προκάλεσαν τα σκληρά χτυπήματα που δέχθηκε από τους κατηγορούμενους.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, ο οποίος ήταν εκ των ιατροδικαστών που διενήργησαν τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του 33χρονου κατέθεσε: «Έχω ξαναδεί με έναν ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήγει, δεν είναι όμως συχνό. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Καλόγρηας σημειώνοντας πως ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θάνατο.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή έρχεται πάντως σε πλήρη αντίθεση με την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων σύμφωνα με την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε σχέση εξάρτησης από το αλκοόλ. «Είχε βαθιές εκδορές τραύματα στα χέρια στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα που με οποίο μηχανισμό και αν αυτά έγιναν, είναι τραύματα που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου» ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας για να δεχθεί στη συνέχεια ερωτήσεις από την έδρα.

Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;

Μάρτυρας: Βεβαίως.

Εισαγγελέας: Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;

Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι η λιπώδης διήθηση είναι αιτία θανάτου.

Η κατάθεση της φίλης του Ζακ Κωστόπουλου:

Με την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη κατέθεσε εκπαιδευτικός, φίλη του Ζακ Κωστόπουλου, με την οποία το θύμα συνομιλούσε τηλεφωνικά λίγη ώρα πριν δεχθεί την επίθεση στην οδό Γλαδστωνος.

Όπως ανέφερε η μάρτυρας η ίδια είχε αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον 33χρονο καθώς τον είχε βοηθήσει όταν είχε χάσει το σκύλο του. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της: «Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Ζακ μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε “σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι, γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: “Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι” και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπίρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του».

Ακόμη η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Ζακ Κωστόπουλος όση ώρα μιλούσε μαζί της στο τηλέφωνο ήταν τρομαγμένος. «Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, είμαι κάθετη σε αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση».

Οι τόνοι πάντως στη σημερινή διαδικασία ανέβηκαν, μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, με την τελευταία να «εγκαλεί» τη μάρτυρα για αλλαγή της αρχικής κατάθεσής της. «Αλλάζετε όλη την κατάθεση σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ» είπε συνήγορος υπεράσπισης στη μάρτυρα και απευθυνόμενος προς την πολιτική αγωγή: ανέφερε: «Να φέρετε τον ιατρικό φάκελο που έπρεπε να είναι στους ιατροδικαστές, είναι ντροπή αυτό το θέμα». Απαντώντας η πολιτική αγωγή ανέφερε: «Θα προσκομίσουμε όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν στο Ζακ Κωστόπουλο και ό, τι άλλο χρειαστεί το δικαστήριο μπορεί να ζητηθεί».

Πολιτική Αγωγή: Θέλω να σας ρωτήσω γιατί ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι πέθαινε και πέθανε στη Γλάδστωνος. Θα σας το έλεγε αν δεν ένιωθε καλά;

Μάρτυρας: Αν δεν αισθανόταν καλά θα μου το έλεγε. Εγώ μόνο πανικόβλητο τον είδα. Δεν τα έχω δει τα βίντεο γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News