Συνεχίστηκε σήμερα, 26/7, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη Φιλιππίδη, όπου κατέθεσε ο φίλος της πρώτης καταγγέλλουσας, ο οποίος φοιτούσε μαζί της στη θεατρική σχολή που δίδασκε ο κατηγορούμενος ηθοποιός.

Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης προσήλθε χωρίς χειροπέδες στο δικαστήριο, καθώς είναι πλέον ελεύθερος μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του με περιοριστικούς όρους.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε φίλος της πρώτης καταγγέλλουσας και περιέγραψε πώς ο κατηγορούμενος γνώρισε την κοπέλα, ενώ αργότερα προχώρησε σε αποκαλύψεις για την πιεστική συμπεριφορά του κατηγορουμένου.

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Πέτρος Φιλιππίδης

Δίκη Φιλιππίδη: Όσα κατέθεσε ο φίλος της πρώτης καταγγέλλουσας στο δικαστήριο

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ο Φιλιππίδης τηλεφώνησε στην καταγγέλλουσα και της πρότεινε να βρεθούν για να τη συμβουλεύσει. «Στη συνάντηση ήταν μόνοι στα γραφεία. Εκείνος είχε ερωτική διάθεση. Εκείνη θέλησε να φύγει από το χώρο. Ο Φιλιππίδης την εμπόδισε, την έσπρωξε σε ένα τραπέζι και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό. Η Αλεξάνδρα είχε σοκαριστεί από τη βιαιότητα. Προσπάθησε να αντιδράσει και ο κατηγορούμενος θύμωσε και την άφησε», περιέγραψε ο μάρτυρας, συμπληρώνοντας ότι του το εκμυστηρεύτηκε η καταγγέλλουσα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. «Δε θα ξεχάσω το βλέμμα της», τόνισε.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, μετά την πρώτη φορά ο κατηγορούμενος εξακολουθούσε παίρνει τηλέφωνο την καταγγέλλουσα. «Δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με έναν τόσο εδραιωμένο άνθρωπο στο χώρο γιατί δεν ήξερε τι συνέπειες θα είχε όλο αυτό».

Η δεύτερη συνάντηση τους έλαβε χώρα και πάλι μετά από πρωτοβουλία του κατηγορούμενου, για να υπάρξει μια επαγγελματική συνάντηση. «Όταν μου το είπε της είπα να πάει γιατί εκείνος ήταν ο υπαίτιος για κάτι κακό. Έπρεπε να συνεχίσει επαγγελματικά και να αγνοήσει αυτό που έγινε. Αυτό δυστυχώς ήταν μια εδραιωμένη αντίληψη, ότι αυτές τις συμπεριφορές δεν τις καταγγέλλουμε και τις προσπερνάμε» εξήγησε ο μάρτυρας, όμως και πάλι η γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού.

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Έτσι μου επιτέθηκε…. Τώρα με προσβάλλει και με βιάζει ξανά» – Όσα κατέθεσε η γυναίκα που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού το 2010

«Εκείνος εξαγριώθηκε και της είπε ότι θα φροντίσει να μη δει θέατρο ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο»

Ως αποτέλεσμα εκείνη δεν θέλησε να υπάρξει μια συνεργασία με τον κατηγορούμενο, αλλά εκείνος ήταν αυτό που την προέτρεψε για το αντίθετο: «Μου είπε στο τηλέφωνο πως δεν της αξίζει τέτοια συμπεριφορά και πως δε θα βγει τίποτα από αυτό. Αποφάσισε να φύγει και να μη διεκδικήσει το ρόλο. Εγώ ντρέπομαι γι’ αυτό που θα πω, αλλά της είπα να μείνει και να διεκδικήσει το ρόλο. Ο Φιλιππίδης την πήρε έπειτα από μέρες τηλέφωνο και της μιλούσε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Είχαν μια έντονη συζήτηση. Εκείνη του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμπεριφορά του κι εκείνος εξαγριώθηκε και της είπε ότι θα φροντίσει να μη δει θέατρο ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο» ανέφερε.

Ερωτήσεις από το δικαστήριο τέθηκαν ως προς το γεγονός ότι οι καταθέσεις της καταγγέλλουσας διαφέρουν στο ΣΕΗ και στον εισαγγελέα, αφού η γυναίκα δεν αναφέρθηκε στο πρώτο περιστατικό. «Ήταν ένα γεγονός που τη σόκαρε τόσο βαθιά που προσπάθησε να το απωθήσει. Ήταν η πρώτη φορά. Στο πρώτο είχε παγώσει. Ήταν αυτές οι περιγραφές που ακούμε ότι σου συμβαίνει μια ληστεία και παγώνεις. Στο δεύτερο περιστατικό ήταν διαφορετική η αίσθηση που μου έδωσε εμένα».

Πρόεδρος: Στο ΣΕΗ δεν ανέφερε το πρώτο περιστατικό, ούτε στον εισαγγελέα. Γιατί δεν το ανέφερε;

Μάρτυρας: Η απάντηση είναι πως ήταν ένα γεγονός που τη σόκαρε τόσο βαθιά που προσπάθησε να το απωθήσει. Ήταν η πρώτη φορά. Στο πρώτο είχε παγώσει. Ήταν αυτές οι περιγραφές που ακούμε ότι σου συμβαίνει μια ληστεία και παγωνιές. Στο δεύτερο περιστατικό ήταν διαφορετική η αίσθηση που μου έδωσε εμένα.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο δέχτηκε να πάει και δεύτερη φορά στον κατηγορούμενο; Σας ρωτώ γιατί οι άλλες καταγγέλλουσες είπαν κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργαζόντουσαν μαζί του ξανά.

Μάρτυρας: Ο Φιλιππίδης ήταν ένας άνθρωπος που θα τον συναντούσε πολλές φορές μπροστά της. Η νοοτροπία που υπήρχε ήταν ότι στο θέατρο ματώνουμε, κάνουμε οποιαδήποτε θυσία, ανεξάρτητα από τι μας συμβαίνει ψυχικά ή σωματικά.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει ματώνω;

Μάρτυρας: Οποιαδήποτε θυσία. Πήγε και με τη σύμφωνη γνώμη τη δίκη μου και πίστευε πως δεν θα συμβεί ξανά.

Διευκρινίσεις ζήτησε η εισαγγελέας σχετικά με την φράση του μάρτυρα «στο θέατρο ματώνουμε με οποιαδήποτε θυσία» και τον ρώτησε αν στη θυσία περιλαμβάνεται και ο βιασμός με σε αυτές, με το μάρτυρα να απαντά: «Δε γνωρίζαμε ότι πρόκειται για βιασμό και το καταλάβαμε τώρα».

Εισαγγελέας: Δεν έχει σημασία που υπάγεται νομικά η πράξη.

Μάρτυρας: Το σκεπτικό μας ήταν ότι βρίσκουμε τη δύναμη να το ξεπεράσουμε.

Εισαγγελέας: Μιλάμε για εισχώρηση στη γενετήσια ζωή. Έχετε την ίδια θεώρηση ακόμα;

Μάρτυρας: Σήμερα ντρέπομαι ειλικρινά για τη θεώρηση που είχα τότε. Ήμουν 21 και τώρα 35.

Εισαγγελέας: Μιλήσατε για πάγωμα. Σε δεύτερο χρόνο όταν αποφασίζει να καταγγείλει τα γεγονότα στο ΣΕΗ;

Μάρτυρας: Το 2021 είχε πάει μέσα σε όλο αυτό που συνέβαινε τότε για να καταθέσει τη δική της εμπειρία. Κατέθεσε όσα μπορούσε να διαχειριστεί ψυχικά.

Εισαγγελέας: Όταν πήγε στον εισαγγελέα ήταν το ίδιο;

Μάρτυρας: Πιστεύω ναι. Δεν το έχουμε ζητήσει.

Εισαγγελέας: Ε δε μπορεί. Εδώ ειπώθηκαν διαφορετικά πράγματα από το ΣΕΗ μέχρι τον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News