Σε ισχύ τα νέα μέτρα από σήμερα το πρωί, 24/12, στις 06:00 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας την περίοδο των εορτών, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και μπαρ. Ακόμα και στην εστίαση, η ισχυρή σύσταση είναι οι πελάτες να φορούν τις μάσκες τους έως ότου καθίσουν στα τραπέζια τους.

Η διπλή μάσκα ή μάσκα KN-95 είναι υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, ενώ σε αναστολή βρίσκονται οι δημόσιες εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι εκδηλώσεις από τους δήμους δεν θα πραγματοποιηθούν.

Παράλληλα, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα απ’ το εξωτερικό, πέρα από το υποχρεωτικό τεστ PCR 72 ωρών ή Rapid 24 ωρών, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικά rapid tests την 2η και 4η μέρα απ’ την άφιξή τους.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, γι΄ αυτό άλλωστε και διατίθενται και δύο δωρεάν self test. Ειδικοί και κυβέρνηση καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό:

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News