Διάγγελμα Μητσοτάκη: 5 νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα που απηύθυνε. Ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και αποκλεισμό των ανεμβολίαστων απ’ όλους τους κλειστούς χώρους, ήταν δύο απ’ τα πιο βασικά μέτρα που εξήγγειλε.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα 5 βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν

  1. Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

    Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για το λιανεμπόριο, τα πανεπιστήμια, τα κομμωτήρια, ενώ δεν φαίνεται πως αλλάζει κάτι όσον αφορά την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες με rapid test.
  2. Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  3. Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο «ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο».
  4. Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: Το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».
  5. Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Αλλάζει ο τρόπος που μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ- Επανέρχεται ο περιορισμός των ατόμων

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News