Μια διαφήμιση γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Citroën έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Αίγυπτο, αφού προωθεί τη σεξουαλική παρενόχληση σε μια χώρα όπου το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο. Η διαφήμιση του αιγυπτιακού υποκαταστήματος της Citroën, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, δείχνει τον δημοφιλή Αιγύπτιο τραγουδιστή και ηθοποιό Amr Diab να οδηγεί την τελευταία έκδοση του C4 της εταιρείας, προτού σταματήσει απότομα μπροστά σε μια γυναίκα που διασχίζει τον δρόμο.

Τι θα σου έλεγαν οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους; Ένα βίντεο που αναδεικνύει τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης

Η διαφήμιση της Citroën που κανονικοποιεί την παρενόχληση και οι αντιδράσεις

Ο Diab κοιτάζει τη γυναίκα και τη φωτογραφίζει από μια κάμερα που είναι τοποθετημένη στον καθρέφτη του αυτοκινήτου. Ο τραγουδιστής φαίνεται να χαμογελά καθώς η εικόνα της γυναίκας εμφανίζεται στο τηλέφωνό του. Στη συνέχεια και οι δύο φαίνονται μαζί σαν να ήταν σε ραντεβού. Αν και προοριζόταν να παρουσιάσει την κάμερα του αυτοκινήτου, η διαφήμιση έχει προκαλέσει κριτική απέναντι στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον τραγουδιστή. Υπό την πίεση από τις αντιδράσεις στο διαδίκτυο, η Citroën Egypt ζήτησε συγγνώμη και αφαίρεσε τη διαφήμιση των 100 δευτερολέπτων.

“Ποιος πίστεψε πως θα ήταν καλή ιδέα να κάνεις μια διαφήμιση που να επιτρέπει τη σεξουαλική παρενόχληση σε μια χώρα όπου το 98% των γυναικών έχουν καταγγείλει παρενόχληση κάποια στιγμή στη ζωή τους;” έγραψε στο Twitter η Αιγυπτιο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Ρεέμ Αμπντελατίφ, ενώ περιέγραψε την διαφήμιση ως “τρομακτική”. 

“Η Citroën ενδιαφέρεται για κάθε κοινότητα σε κάθε χώρα λειτουργίας της και δεν ανεχόμαστε καμία μορφή παρενόχλησης. Λυπούμαστε ειλικρινώς και κατανοούμε την αρνητική ερμηνεία αυτού του μέρους τού σποτ. Με τον επιχειρηματικό μας εταίρο στην Αίγυπτο, αποφασίσαμε την απόσυρση της διαφήμισης από όλα τα κανάλια της Citroën και ζητούμε συγγνώμη σε όσες κοινότητες εθίγησαν από αυτή” αναφέρει η εταιρία μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από το 2013 καταδεικνύει πως το 99,3% κοριτσιών και γυναικών στην Αίγυπτο έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους και πως το 82,6% δεν νιώθει επαρκώς ασφαλές στους δρόμους. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News