Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων εξήγγειλε από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Τα νέα μέτρα εκτείνονται από τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού, την παροχή επιδομάτων και την άρση μισθολογικών αδικιών σε διάφορες κατηγορίες μισθοτών και συνταξιούχων.

Πότε έγινε η πρώτη ΔΕΘ; Η ιστορία της έκθεσης και η χρονιά-ορόσημο

ΔΕΘ 2022: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Τα άμεσα μέτρα στήριξης

 1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση: Συνολικά 2.300.000 ευάλωτοι συμπολίτες θα λάβουν το επίδομα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 250 ευρώ, το οποίο θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Όπως διευκρινίστηκε, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
 2. Φοιτητικό επίδομα στέγασης: Μέχρι το τέλος της χρονιάς προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 500 ευρώ, για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Συγκεκριμένα, από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα φτάσει στα 1.500 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
 3. Επίδομα θέρμανσης: Διεύρυνση των κριτηρίων και του συνολικού κονδυλίου στα 300 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο που αφορά περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός του επιδόματος για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.
 4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.
 5. Αγροτική επιδότηση: Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
 6. Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Οι δικαιούχοι του προγράμματος αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000, καθώς θα διατεθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις για την χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.
 7. Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»: Κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους, με στόχο την ηθική τόνωση των πολιτών που δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές, αλλά και την οικονομική τόνωση περιοχών κατά τον χειμώνα. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τη νέα σεζόν, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
 8. Ένοπλες Δυνάμεις: Διευθετούνται αμέσως μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και η επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Μόνιμη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ 2022 :

 • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
 • Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι. Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
 • Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
 • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
 • Ξεκινά, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
 • Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
 • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
 • Σε αναστολή παραμένει, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.
 • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
 • Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.
 • Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 2022:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News