Με κεντρικό σύνθημα “Η Ελλάδα αλλάζει”, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), παρουσίασε ένα πλέγμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και ένα ειδικό πακέτο μέτρων για τη νεολαία. Κεντρικό θέμα στην ομιλία του ήταν η οικονομία και η αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης από το 3.6% στο 5.9%.

Το κομμάτι της ομιλίας που ήταν αφιερωμένο στην οικονομία ήταν χωρισμένο σε δύο μεγάλες ενότητες: πρώτον τις φοροελαφρύνσεις και δεύτερον τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ειδική αναφορά έγινε σε δύο πολύ σημαντικά θέματα: την πανδημία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ποια θα είναι η τιμή του rapid test από την Δευτέρα 13/09; Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα Κ. Μητσοτάκη: Αναλυτικά όλα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

  • Το μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τους νέους είναι το πρόγραμμα για το “πρώτο ένσημο”. Συγκεκριμένα, ένα ποσό της τάξης των 1.200 ευρώ δίνεται για την πρόσληψη νέων από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους. Παράλληλα, από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000, ενώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.
  • Από τον Ιανουάριο μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ενώ προσέθεσε πως ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022. Το πακέτο μέτρων για τους νέους προβλέπει ακόμα μόνιμη ψηφιακή κάρτα, ενώ όσοι έφηβοι 15 έως 17 ετών εμβολιαστούν, θα έχουν 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.

Κορονοϊός: Θα μπορούν τα παιδιά να εμβολιαστούν από ιδιώτες παιδιάτρους εν όψει του νέου σχολικού έτους; Η επίσημη απόφαση

  • Από την 1η Ιανουαρίου καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Επίσης, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται περαιτέρω μείωση.
  • Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22%, καθώς επίσης μειώνεται  στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Παράλληλα, καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ανατιμήσεις που ήδη εκδηλώνονται παγκοσμίως, επισημαίνοντας πως πρόκειται για “ένα φαινόμενο εξωγενές, το οποίο ελπίζουμε να αποδειχθεί και παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του”. Ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων (καφές, μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές) και αναφέρθηκε στο θέμα των ελέγχων για να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  • Όσον αφορά την ενέργεια, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως για το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, επιδότηση που ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 20% το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις υπερωρίες και πώς θα πληρώνονται

  • Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους πλέον ευάλωτους. Ειδικότερα για δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προβλέπεται ότι τον Δεκέμβριο θα πιστωθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.
  • Τέλος, περιέγραψε ένα ευρύτερο πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην υγεία, με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος μαστού, καρκίνος παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο, στο σύνολο του πληθυσμού.  

Δείτε εδώ το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News