Ο Πάνος Κοκκινόπουλος ως ένας άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα του σήμερα, μίλησε στον Παναγιώτη Δαλαταριώφ και το Gazzetta for Her για όλα όσα φοβάται η ελληνική κοινωνία να μιλήσει. Ο σκηνοθέτης των σειρών “Ανατομία ενός εγκλήματος”, “Κόκκινος κύκλος”, “10η εντολή”, “3ος Νόμος” και “Ου φονεύσεις” κατάφερε να μεταφέρει στην οθόνη μας αληθινές ιστορίες εγκλημάτων, εμπνευσμένες από την ελληνική πραγματικότητα. Τώρα στέλνει το δικό του μήνυμα για τον όρο γυναικοκτονία και συγκλονίζει.

Ο Πάνος Κοκκινόπουλος μίλησε ανοιχτά και μοιράστηκε τις σκέψεις του χωρίς φίλτρα. Στάθηκε στο κομμάτι της εκπαίδευσης, έθιξε το θέμα της πατριαρχίας και δεν διστάζει να πει όσα νιώθει και πιστεύει.

“Δεν είμαστε κοινωνία, είναι φυλή”

Το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από τη συγκεκριμένη συνέντευξή, σύμφωνα με τον ίδιο είναι: “η κατάντια αυτού του τόπου” και μιλώντας για την επικαιρότητα και τις γυναικοκτονίες που συγκλονίζουν την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο απάντησε πώς: “Εγώ δεν πιστεύω ότι γίνονται πιο συχνά γυναικοκτονίες απ’ ότι παλιότερα. Απλά τώρα το μαθαίνουμε πιο γρήγορα. Το μαθαίνουμε αμέσως γιατί οι γυναίκες έχουν μάθει να αντιδρούν, να επαναστατούν, να προσπαθήσουν να ανακτήσουν το “εγώ” τους, να είναι αυτόνομες υπάρξεις κι όχι κτήματα κάποιου ανθρώπου. Οι γυναικοκτονίες κι η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα.”

Από πότε το “χάλασε η φάση” αποτελεί αιτία γυναικοκτονίας;

Η ρίζα του προβλήματος είναι η πατριαρχική κοινωνία και μέχρι να αλλάξει εξ ολοκλήρου αυτό απλά θα μετράμε μέρες για την επόμενη γυναίκα που θα σβήσει το χαμόγελό της. Στην Ελλάδα η νοοτροπία είναι διαφορετική, όπως και η εκπαίδευση. Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν μεγαλώσει διαφορετικά. Χωρίς ισότητα και ίδιες ευκαιρίες.

“Δεν είμαστε κοινωνία, είναι φυλή. Είμαστε “εγώ κι η οικογένειά μου να είμαστε καλά κι όλοι οι άλλοι να πάνε να…”. Δεν περάσαμε Διαφωτισμό, το “Liberté, Égalité, Fraternité (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη)”, δεν υπάρχει στην Ελλάδα.” και συμφωνώ μαζί του πως αυτό είναι ένα βασικό μέρος του προβλήματος.

“Για μένα, ο έρωτας είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιος είμαι”

Από την πατριαρχική κοινωνία το πρόβλημα μεταφέρεται στο πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον έρωτα. “Δεν υπάρχει έρωτας, είναι μόνο κτήση. Ο έρωτας είναι κάτι άλλο για μένα. Είμαστε τριτοκοσμικοί και στην Τουρκία έχει πολλούς σαν εμάς, είμαστε το Ιράν της Ευρώπης ως γνωστόν αλλά ας μην πάμε σ’ αυτό το κομμάτι. Δε θα σταματήσει ποτέ όσο έχουμε πατριαρχική κοινωνία, δεν σταματάμε. Πόσω δε στην Ελλάδα. Και δεν μιλάω μόνο για το δικό μας το χώρο, σ’ όλους τους χώρους το ίδιο συμβαίνει. Όταν ο γιος μεγαλώνει και μέχρι το 40 ζει με τους γονείς του κι η μαμά του μαγειρεύει και του καθαρίζει ψάχνει μια γυναίκα που θα αντικαταστήσει τη μάνα του, την οποία συνήθως θα τη βρει κι η μάνα του. Που είναι ο έρωτας; Ο έρωτας είναι “δίνω”. Για μένα, ο έρωτας είναι η απάντηση στην ερώτηση “ποιος είμαι”.

Ποτέ δεν είναι έγκλημα αγάπης. Η αγάπη δεν εγκληματεί

Αγγίζοντας πολύ ευαίσθητα θέματα, εξέφρασε και την άποψή του για τον βιασμό, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας κατά το οποίο οι γυναίκες πέφτουν θύματα του ανδρικού φύλου όχι για σεξουαλικούς λόγους, αλλά επειδή έχουν την αρρωστημένη ανάγκη για εξουσία.

“Το “γυναικοκτονία” τονίζει το γεγονός ότι η γυναίκα σ’ αυτόν τον τόπο είναι καταπιεσμένη”

Σε όσους δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα του όρου γυναικοκτονία και της νομικής της αναγνώρισης, ο Πάνος Κοκκινόπουλος απαντά πως: “Το “γυναικοκτονία” τονίζει το γεγονός ότι η γυναίκα σ’ αυτόν τον τόπο, σ’ αυτό το Ιράν της Ευρώπης, είναι μια καταπιεσμένη, ένας άνθρωπος που καταπιέζεται θέλει-δεν θέλει κι όταν προσπαθήσει να αντιδράσει τη σκοτώνουν. Τονίζει αυτό το γεγονός. Τί θα πει ανδροκτονία; Μαλώνουμε εμείς οι δύο και σκοτωνόμαστε; Εντάξει… Στο άλλο είναι ουσιαστικό το θέμα, έχει να κάνει με την πατριαρχία και με το ότι μεγαλώνουν έτσι τα παιδιά σήμερα.”

Όπως φαίνεται μέχρι να γίνει σαφές στην ίδια την κοινωνία ότι η πατριαρχία δολοφονεί, απλώς μετράμε μέρες για την επόμενη γυναίκα δίπλα μας, η οποία θα είναι θύμα της. Ας σταματήσουμε πια να δικαιολογούμε κακοποιητικές συμπεριφορές και άντρες οι οποίοι βγαίνουν εκτός εαυτού είτε λόγω ζήλειας, είτε λόγω θιγμένου εγωισμού για να επιτρέψουμε στις γυναίκες να συνεχίσουν να χαμογελούν.

Η υπόθεση των γυναικοκτονιών δεν μπορεί να εκλείψει γιατί πολύ απλά οι αιτίες που τις προκαλούν βρίσκονται ακόμα στην επιφάνεια κι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο η κοινωνία αρνείται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ξανά ότι το αίτημα που τίθεται περί νομικής αναγνώρισης των γυναικοκτονιών είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, αν επιθυμούμε να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή. Στην πραγματικότητα η νομική αναγνώριση της “γυναικοκτονίας”, μπορεί να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα πως δε θα ανεχτούμε άλλο τέτοιου είδους συμπεριφορές!

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Διάβασε την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Πάνος Κοκκινόπουλος στο iPop.

Δες εδώ όλη την συνέντευξη του Πάνου Κοκκινόπουλου:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News