Συγκλονιστικές οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, όπου ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου 26/02 πολυκατοικία στο Κίεβο. Η πολυκατοικία βρίσκεται στον αριθμό 6 της λεωφόρου Λομπανόφσκι στο Κίεβο μεταδίδουν οι ουκρανικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Οι αρχές βρίσκονται στο σημείο, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν θύματα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko.

Τι είναι η συμφωνία του Μινσκ και γιατί έχει τόση σημασία στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας;

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Μελιτόπολη – Πύραυλοι χτυπούν πολυκατοικία στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως  το πρώτο σημαντικό πληθυσμιακό κέντρο που καταλαμβάνεται από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αυτήν την στιγμή, οι μάχες συνεχίζονται σε Χερσώνα, Μικολάιβ, Οδησσό και Μαριούπολη. “Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. “Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί”. Κάτοικοι του Κιέβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, εκρήξεις και πυροβολισμούς.

Μήνυμα Ζελένσκι από το Κίεβο: “Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας”

Με νέο βίντεο του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε μήνυμα στον ουκρανικό λαό: “Υπάρχουν πολλές fake πληροφορίες στο Διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση. Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας”.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως  αναγκάζονται να σταματήσουν τις δραστηριότητές του λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσης στην χώρα μετά την ρωσική εισβολή:

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνέπειες της σύγκρουσης στον ουκρανικό λαό και τις κοινότητες. Οι ομάδες των ΓΧΣ στην Ουκρανία βλέπουν στους δρόμους ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι φοβισμένοι και συνεχώς μετακινούνται. Χρειάστηκε να λάβουμε την οδυνηρή απόφαση να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας, οι οποίες περιελάμβαναν φροντίδα για τον HIV στο Severodonetsk, περίθαλψη για τη φυματίωση στο Zhytomyr και βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στο Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, όπου παρέχουμε την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη σε πληγείσες από τις συγκρούσει κοινότητες».

H Ρωσία απαγορεύει στα ΜΜΕ της να χρησιμοποιούν τις λέξεις “εισβολή”, “επίθεση” και “κήρυξη πολέμου”

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης έδωσε εντολή σήμερα στα εθνικά ΜΜΕ να απαλείψουν από το περιεχόμενό τους κάθε αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία καθώς και τους όρους “εισβολή”, “επίθεση” ή “κήρυξη πολέμου”.

“Υπογραμμίζουμε πως μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές διαθέτουν πραγματικές και αξιόπιστες πληροφορίες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskomnadzor, καθώς η Μόσχα αποκαλεί επίσημα την επέμβασή της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” με σκοπό τη “διατήρηση της ειρήνης”.

Αυτή η ‘κλήση προς συμμόρφωση’ απευθύνεται σε σειρά μέσων ενημέρωσης, στην πλειονότητά τους επικριτικών για την εξουσία στη Ρωσία, όπως η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2021, το διαδικτυακό κανάλι Dodj ή ο ιστότοπος Mediazona, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί “ξένοι πράκτορες” στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, αυτά τα ΜΜΕ φέρονται ότι μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες ότι “οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν εναντίον ουκρανικών πόλεων”. Τα κατηγορεί επίσης για περιεχόμενα “όπου η επιχείρηση που διεξάγεται χαρακτηρίζεται επίθεση, εισβολή ή κήρυξη πολέμου”.

Σε περίπτωση που αρνηθούν να διαγράψουν αυτά τα περιεχόμενα, “η πρόσβαση σε αυτά τα ΜΜΕ θα παρεμποδιστεί”, προειδοποιεί η Roskomnadzor που κάνει επίσης λόγο για βαριά πρόστιμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News