Οι γυναίκες της Ουγγαρίας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άμβλωση θα είναι υποχρεωμένες να «ακούνε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου» προτού μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία, σύμφωνα με το νέο διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση του Viktor Orbán.

Ο νέος αυτός νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη 15/9.

«Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ούγγρων συνδέουν την αρχή της ζωής ενός παιδιού με τον πρώτο καρδιακό παλμό», δήλωσε τη Δευτέρα 12/9, το υπουργείο Εσωτερικών.

Νόμος για αμβλώσεις – Ουγγαρία: Τι ίσχυε μέχρι τώρα στην χώρα;

Από τότε που ο Orbán ανέλαβε την εξουσία το 2010, η κυβέρνησή του προώθησε τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και εισήγαγε μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν είχε επιχειρήσει προηγουμένως να τροποποιήσει τους σχετικά φιλελεύθερους νόμους της Ουγγαρίας για τις αμβλώσεις.

Παρόμοια νομοθεσία έχει εισαχθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι, που απαιτεί από τις γυναίκες να ακούν τον «εμβρυϊκό καρδιακό παλμό» πριν από την πρόσβαση στην άμβλωση ως μέρος της «ενημερωμένης συναίνεσης», παρόλο που οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η χρήση του όρου «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» είναι ιατρικά ανακριβής.

Το Youtube αποφάσισε να διαγράφει βίντεο που παρέχουν οδηγίες για μη ασφαλείς αμβλώσεις ή έχουν ψευδές περιεχόμενο

Δεν έχουν γίνει αλλαγές στη νομοθεσία της Ουγγαρίας για τις αμβλώσεις από το 1992. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι τερματισμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Σε περιπτώσεις που το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μια γυναίκα που ζητά έκτρωση χρειάζεται μια επιστολή από τον γυναικολόγο της που να επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη. Έπειτα, πρέπει να επισκεφθεί τις οικογενειακές υπηρεσίες δύο φορές, με διαφορά τουλάχιστον τριών ημερών, όπου της παρέχονται συμβουλές για υιοθεσία και κρατικά επιδόματα για τις μητέρες. Μόνο τότε μπορεί να έχει πρόσβαση για έκτρωση σε νοσοκομείο.

νόμος για αμβλώσεις Ουγγαρία
Elijah Nouvelage/Getty Images

Η Πολωνία έχει «αίμα στα χέρια της»: Ακόμα μία γυναίκα έφυγε από την ζωή μετά τον νόμο για τις αμβλώσεις

Η νέα νομοθεσία είναι μια επέκταση των πολιτικών της κυβέρνησης κατά των αμβλώσεων, με στόχο την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων, δήλωσε ο Noá Nógradí από την Patent, μια ουγγρική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτή στην κοινωνία. Στατιστικά, τα δύο τρίτα των Ούγγρων δεν θα ήθελαν να δουν περαιτέρω περιορισμούς στις αμβλώσεις», δήλωσε. «Οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκτός νόμου τη διαδικασία εν μία νυκτί. Κάνοντας, όμως, μια σειρά από μικρά βήματα προς τον περιορισμό μπορεί να περάσει πιο εύκολα».

Ο Nógrádi πρόσθεσε ότι οι νόμιμες αμβλώσεις έγιναν όλο και πιο δύσκολες καθώς οι υποχρεωτικές συμβουλευτικές συνεδρίες γίνονταν πιο «επιθετικές» και πιο δύσκολο να προγραμματιστούν.

Οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν τον όρο «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» παραπλανητικό όταν αναφέρονται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο ήχος που ακούγεται κατά τη διάρκεια των πρώιμων υπερήχων παράγεται από το μηχάνημα υπερήχων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News