Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μπορεί να σε σώσει από τον πονοκέφαλο των test εάν ταξιδέψεις σε χώρες μέλη της ΕΕ αυτά τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει κανόνες που υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις για COVID-19 όταν φτάσουν στην επικράτειά τους ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι. Αυτές είναι κατά προσέγγιση οι τιμές Rapid και PCR test για τις χώρες της Ευρώπης.

Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω πανδημίας; Όλα τα νέα μέτρα που έχει λάβει η Ευρώπη

Οι τιμές για Rapid και PCR test για τις χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ECC) της Γαλλίας, χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν το υψηλότερο κόστος εξέτασης για COVID-19, ενώ ορισμένες άλλες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν το φθηνότερο. Επισημαίνουμε ότι ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες κάθε χώρες οι τιμές αυτές ενδέχεται να αλλάξουν ενώ θα ήταν ασφαλές να ενημερωθείτε από τα τοπικά site για τις ακριβείς τιμές που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Γερμανία

Η Γερμανία είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά τις δοκιμές κατά την άφιξη για ταξιδιώτες που υπόκεινται σε μια τέτοια απαίτηση, καθώς μια δοκιμή μπορεί να κοστίζει μεταξύ 128 και 150 ευρώ. Ωστόσο, οι Γερμανοί πολίτες που επιστρέφουν μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν εξετάσεις από επαγγελματίες υγείας σε όλη τη Γερμανία, αν και μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Εναλλακτικές επιλογές για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις στην Ευρώπη – Τα μέρη όπου το χριστουγεννιάτικο πνεύμα επιβίωσε από τον κορονοϊό

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι ξένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν έως και 50 ευρώ για μία εξέταση PCR και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μεταξύ 24 και 36 ωρών, αν και μερικές φορές χρειάζονται έως και 48 ώρες. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα για ένα τεστ COVID-19 μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 72 ώρες για να δημοσιευτούν. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν το χρόνο να περιμένουν μπορούν να κάνουν ένα γρήγορο τεστ που μπορεί να κοστίσει έως και 120 €. Η εξέταση μπορεί να γίνει σε ιατρείο, σε εργαστήριο με ιατρική συνταγή ή σε κέντρο προληπτικών εξετάσεων.

Ισπανία

Η εξέταση στην Ισπανία θα κοστίσει σε έναν ταξιδιώτη μεταξύ 40 ευρώ και 100 ευρώ (PCR). Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε από τα κέντρα προσυμπτωματικού ελέγχου των δημόσιων νοσοκομείων ή σε ιδιωτικές κλινικές και τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε λίγες ώρες.

Ιταλία

Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα Προσφέρουν τεστ COVID-19 με μερικές από τις φθηνές τιμές στην Ευρώπη. Κάποιος μπορεί να κάνει τεστ για COVID-19 σε ιδιωτικό ιατρείο οπουδήποτε στην Ιταλία με 20-30€ και θα λάβει τα αποτελέσματα εντός 20 λεπτών για τεστ αντιγόνου και έως 24 ώρες για τεστ PCR.

Αυστρία

Στην Αυστρία, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Βιέννης μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις στους παρόχους δοκιμών που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου. Μια εξέταση PCR κοστίζει 69 ευρώ για ενήλικες και 49 ευρώ για παιδιά έως 18 ετών, ενώ η εξέταση αντιγόνου κοστίζει 25 ευρώ για ενήλικες και 15 ευρώ για παιδιά έως 18 ετών.

Γαλλία

Η Γαλλία προσφέρει επίσης τεστ COVID-19 που είναι φθηνότερα από ό,τι σε ορισμένες από τις γειτονικές της χώρες, με μια εξέταση PCR να κοστίζει έως και 50 ευρώ και μια εξέταση Rapid έως και 30 ευρώ.

Στην Κροατία, οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικές κλινικές για 40-50 €, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν εντός 24 ωρών. Σε άλλες χώρες, όπως στη Μάλτα και τη Λιθουανία, η λήψη ενός τεστ rapid για COVID-19 θα κοστίσει σε έναν ταξιδιώτη μεταξύ 33 και 43 ευρώ. Στην Τσεχία, από την άλλη λήψη ενός τεστ PCR κοστίζει περίπου 57€.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News