Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας ουσιαστικά τα μέτρα που προανήγγειλε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο, ανακοινώθηκε αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30 Απριλίου 2021. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ασφαλιστικών και φορολογικών και η πληρωμή τους στο τέλος της ρύθμισης.

Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους

  1. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας: Δικαιούχοι αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, από το κράτος, καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή για τον Νοέμβριο, με ημερομηνία μέχρι και 4 Νοεμβρίου, θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου, επίδομα 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.
  2. Επιχειρήσεις αναστολή λειτουργίας με εντολή κυβέρνησης: Δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέο το Νοέμβριο έως 30 Απριλίου. Η αποπληρωμή θα γίνεται σε δόσεις.
  3. Επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τη δημόσια αρχή: Αναστολή πληρωμής δόσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέα τον Νοέμβριο. Μετατίθεται η αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης
  4. Εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας: Πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέα το μήνα Νοέμβριο, μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  5. Συνεχίζεται αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων ως το τέλος του 2020
  6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν Σεπτέμβριο εώς Δεκέμβριο κατά δύο μήνες
  7. Νέο εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους κατ’αναλογία.
  8. Όλες οι επιχειρήσεις (από τη λίστα του Απριλίου) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα. Ανάλογα μέτρα για εργαζομένους σε αναστολή και φοιτητικές κατοικίες. Στο μέτρο εντάσσονται και ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους σε επαγγελματικούς χώρους. Επιπλέον, από τον Νοέμβριο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.
  9. Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων για εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ισχύουν όλα όσα είχα εξαγγελθεί το Σάββατο από το υπουργείο.
  10. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται νέο σχέδιο παράτασης της πληρωμής επιταγών.

Τo lockdown κι επίσημα ξανά στη ζωή μας- Πότε ξεκινάει και πώς μετακινούμαστε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News