Πώς εγγραφόμαστε στην άυλη συνταγογράφηση προκειμένου να κάνουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πώς κλείνετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Απ’ την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου είναι ανοιχτή η πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέσα απ’ την οποία γίνονται οι αιτήσεις αυτή τη στιγμή απ’ τους άνω των 85 ετών που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Τους τελευταίους μήνες οι πολίτες χρησιμοποιούν την άυλη συνταγογράφηση, ενώ η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει και τη δυνατότητα για συνταγογράφηση του εμβολίου.

Πώς θα ελέγξετε εάν ανήκετε στις ομάδες προτεραιότητας για το εμβόλιο;

 • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
 • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Εάν είστε εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα σας έρθει αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιβεβαιώσετε το ραντεβού:

 • Μετά από σύνδεση με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
 • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

25+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Όσα πρέπει να προσέξουμε

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Πώς ενεργοποιείται η άυλη συνταγογράφηση

Για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης, χρειάζεστε:

 • Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet ή κωδικούς ΑΗΦΥ, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας,
 • τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών,
 • το κινητό σας τηλέφωνο ή και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση.

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση των κωδικών του TaxisNet και αποκτάτε πρόσβαση στις υπηρεσίες: Άυλη Συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικά Ραντεβού, Οικογενειακός Ιατρός. Απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν τον θυμάται, μπορεί να τον αναζητήσει, πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο για την Εύρεση ΑΜΚΑ.

Η ενεργοποίηση γίνεται:

Είτε ακολουθώντας τα βήματα στο www.gov.gr είτε απευθείας στο ehealth.gov.gr:

 • Θα συνδεθείτε με τους κωδικούς σας TaxisNet ή με τους κωδικούς Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) που σας έχει δώσει ο οικογενειακός σας γιατρός
 • Θα συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας ή/και του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους σας, κάτω των 18 ετών.
 • Θα επιλέξετε «Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση».
 • Θα επιβεβαιώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας στα οποία θέλετε να λαμβάνετε τα στοιχεία της συνταγής σας.
 • Θα πατήσετε «Υποβολή» για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Η χρήση της άυλης συνταγογράφησης στην πράξη

Ο ιατρός θα σας συνταγογραφήσει τη συνταγή φαρμάκων σας και θα λάβετε τα στοιχεία της στο κινητό σας τηλέφωνο ή/ και στο email σας. Κατά την επίσκεψη σας στον φαρμακοποιό, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση της έντυπης συνταγής, αλλά θα μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα σας, μόνο με το αριθμό (barcode) συνταγής. Οι χρονίως πάσχοντες μπορούν εξ’ αποστάσεως (χωρίς φυσική παρουσία), να ζητήσουν από τον ιατρό τους να επανεκδώσει τη συνταγή τους, μηνιαία ή επαναλαμβανόμενη και να λάβουν τα στοιχεία της συνταγής στο κινητό τηλέφωνο ή/και email τους.

Πώς παραλαμβάνετε τα φάρμακα απ’ το φαρμακείο

Όταν επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, δε θα απαιτείται να προσκομίσετε το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού με την υπογραφή και τη σφραγίδα του.

 • Ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει για να εκτελέσει τη συνταγή σας με τον αριθμό της (barcode συνταγής), τον οποίο θα τον γνωρίζετε, καθώς θα τον έχετε λάβει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που θα έχετε δηλώσει.
 • Στην περίπτωση απώλειας του sms ή/και του email που έχετε λάβει με τον αριθμό της συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει τη συνταγή σας με βάση τον ΑΜΚΑ σας.
 • Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλεί κωδικός επιβεβαίωσης, τον οποίο θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στον φαρμακοποιό.
 • Όταν εκτελεστεί η συνταγή από τον φαρμακοποιό, θα λάβετε ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο ή/και στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News