Ιαπωνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι παιδί που γεννήθηκε, αφού μια τρανς γυναίκα πέρασε από τη χειρουργική και νομική της μετάβαση δεν πρέπει να αναγνωρίζεται νομικά ως παιδί της, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+;

Τρανς γυναίκα στην Ιαπωνία δεν αναγνωρίζεται νομικά ως γονέας του βιολογικού παιδιού της

Η τρανς γυναίκα στην Ιαπωνία, η οποία είχε οριστεί ως αρσενικό κατά τη γέννηση της, έχει δύο κόρες με τη σύντροφό της, χρησιμοποιώντας σπέρμα που είχε διατηρηθεί πριν από τη μετάβασή της, ανέφεραν ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Πριν από τέσσερα χρόνια της επετράπη νόμιμα να αλλάξει το φύλο της στο οικογενειακό της μητρώο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Αν και η σύντροφός της αναγνωρίστηκε ως η νόμιμη μητέρα των κοριτσιών επειδή τα είχε γεννήσει, το αίτημα της ίδιας να αναγνωριστεί ως γονέας τους απορρίφθηκε από οικογενειακό δικαστήριο του Τόκιο τον Φεβρουάριο.

Η γυναίκα άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία δήλωνε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα στην ιαπωνική νομοθεσία που να αναγνωρίζει τα γονικά της δικαιώματα».

6 σπουδαία μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε απ’ τις LGBTQ+ σχέσεις

Την Παρασκευή 19/08 , το ανώτατο δικαστήριο του Τόκιο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως γονέας της κόρης που γεννήθηκε πριν από τη νομική αλλαγή φύλου, αλλά όχι ως γονέας της κόρης που γεννήθηκε μετά την αλλαγή.

Σημειώνεται πάντως πως η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφύλων. Τον Ιούνιο 2022, ένα ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν ήταν αντισυνταγματική, γεγονός που οδήγησε σε οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα LGBTQ+ αφού δικαστήριο τη χρονιά 2021, είχε αποφασίσει το αντίθετο.

«H αγάπη κάνει την οικογένεια» – Το πιο γλυκό spot για τα αυτονόητα δικαιώματα των LGBTQI+ οικογενειών που πρέπει να δεις!

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα όπου πολλά άτομα που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα εξακολουθούν να μην μιλούν ανοιχτά στις οικογένειές τους και απαιτεί από όποιον θέλει να αλλάξει νομικά το φύλο του να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων με τα οποία γεννήθηκε, μια πρακτική που επικρίνεται αυστηρά από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News