Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε σήμερα, Παρασκευή 24/6, ότι οι γυναίκες στην Αμερική δεν έχουν πλέον συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, μια απόφαση ορόσημο που ανέτρεψε τον νόμο Roe v. Wade και διέγραψε τα δικαιώματα των γυναικών που ίσχυαν για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Στην πιο αμφιλεγόμενη υπόθεση εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία των δικαστών – όλοι τους διορίστηκαν από Ρεπουμπλικάνους προέδρους – υποστήριξαν ότι το δικαίωμα τερματισμού μιας εγκυμοσύνης δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε στο κείμενο του Συντάγματος, ούτε στην ιστορία του έθνους των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής δικαστής Samuel Alito ανακοίνωσε την απόφαση με πλειοψηφία 6-3, με τους φιλελεύθερους δικαστές του δικαστηρίου να διαφωνούν. 

Τι συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ; Το εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και η απάντηση του ΠΟΥ

«Ο νόμος Roe ήταν λάθος από την αρχή», έγραψε ο Alito για την πλειοψηφία. «Το σκεπτικό ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες».

Δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ – Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η απόφαση μετατοπίζει αμέσως το επίκεντρο ενός από τα πιο διχαστικά ζητήματα στις πρωτεύουσες των πολιτειών: Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες πρόκειται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε περίπου από τις μισές πολιτείες, ενώ οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών είναι πιθανό να ενισχύσουν την προστασία για τη διαδικασία. Η πρόσβαση στην άμβλωση, με άλλα λόγια, θα εξαρτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πού ζει ένα άτομο. 

«Μετά από σήμερα, οι νεαρές γυναίκες θα ενηλικιωθούν με λιγότερα δικαιώματα από ό,τι είχαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους», έγραψε ο αναπληρωτής δικαστής Stephen Breyer σε μια διαφωνία στην οποία προστέθηκαν και οι δύο άλλοι φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου. «Η πλειοψηφία πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να εξετάζει τόσο το πώς οι γυναίκες βασίστηκαν στο δικαίωμα της επιλογής ή τι σημαίνει να αφαιρείς αυτό το δικαίωμα».

Αν και όχι απροσδόκητη, η απόφαση του δικαστηρίου αναδιαμορφώνει τη σχέση μεταξύ εκατομμυρίων Αμερικανών και της κυβέρνησης. Ενώ η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί χαρά στους συντηρητικούς, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες, νέες αγωγές και κατηγορίες από την αριστερά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πολιτικοποιημένο.

Οι ειδικοί λένε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να προκαλέσει αμφισβητήσεις και σε άλλα δικαιώματα που, όπως η άμβλωση, έχουν θεμελιωθεί στην εγγύηση της 14ης Τροποποίησης για τη δέουσα διαδικασία. Πολλά από αυτά θεωρούνται δεδομένα εδώ και χρόνια, όπως το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων, το δικαίωμα σε διαφυλετικούς γάμους και το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη. 

Μια θλιβερή μέρα για τις γυναίκες στο Τέξας: Επαναφέρεται η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων

Η γνωμοδότηση ακολουθεί ένα κίνημα δεκαετιών από τους συντηρητικούς να ανατρέψουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 Roe v. Wade, η οποία καθιέρωσε ένα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Η προσπάθεια ανάκλησης αυτού του δικαιώματος υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος εξελέγη το 2016 εν μέρει με την υπόσχεση να κατονομάσει δικαστές που θα ανέτρεπαν τον νόμο Roe. Κατά τη διάρκεια μιας και μόνο θητείας, ο Trump κατάφερε να θέσει τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το ζήτημα στην υπόθεση είναι ένας νόμος του Μισισιπή που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης – νωρίτερα από ό,τι επιτρεπόταν με προηγούμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-permalink="https://www.instagram.com/p/CfMP_Wwtu-g/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" data-instgrm-version="14" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:16px;"> <a href=
Pexels

Ο Οργανισμός Υγείας Γυναικών Jackson, η τελευταία κλινική αμβλώσεων στον Μισισιπή, αμφισβήτησε τον κρατικό νόμο το 2018, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο Roe και μια επακόλουθη υπόθεση το 1992 που τον επικύρωσε. Η πλειοψηφία 7-2 στο Roe v. Wade καθιέρωσε ένα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και επέτρεψε στους ανθρώπους να ασκήσουν το δικαίωμα μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Μια μεταγενέστερη απόφαση το 1992, Planned Parenthood v. Casey, τερμάτισε το πλαίσιο του τριμήνου και επέτρεψε στους ανθρώπους να κάνουν έκτρωση μέχρι τη βιωσιμότητα, το σημείο όπου ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας ή περίπου 24 εβδομάδες σε μια εγκυμοσύνη.

Δύο κατώτερα ομοσπονδιακά δικαστήρια συμφώνησαν με την κλινική, επικαλούμενα τον Roe και τον Casey. Ο Μισισιπής άσκησε έφεση, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο να επικυρώσει την απαγόρευσή του αλλά και να καταργήσει εντελώς το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Επειδή το ζήτημα είναι τόσο διχαστικό και προσωπικό, υποστήριξε η πολιτεία, θα πρέπει να αποφασιστεί από νομοθέτες της πολιτείας που είναι υπόλογοι στους ψηφοφόρους και όχι από ομοσπονδιακά δικαστήρια των οποίων οι νομικοί απολαμβάνουν ισόβια διορισμούς. 

Το πρώτο θύμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία είναι η 30χρονη Izabela

Ο Μισισιπής είχε ζητήσει ρητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει τον νόμο Roe, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνα διαβρωτικό για το συνταγματικό μας σύστημα». Αυτή είναι μια πιο επιθετική θέση από ό,τι πήρε το κράτος όταν έφερε για πρώτη φορά την υπόθεση στο δικαστήριο το 2020.

Για χρόνια, η νομική μάχη για την άμβλωση εστιάζεται στη ρύθμιση της διαδικασίας, όπως απαιτήσεις να ενημερώνουν οι ανήλικοι τους γονείς τους πριν τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους ή να απαιτούν από τους γιατρούς που κάνουν τη διαδικασία να έχουν προνόμια σε κοντινά νοσοκομεία. Για τις ομάδες κατά των αμβλώσεων, η υπόθεση Dobbs αντιπροσώπευε την πρώτη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες να επικεντρωθούν στο αν η ίδια η διαδικασία είναι συνταγματική.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News