Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα είναι σκληρά και περιλαμβάνουν ελέγχους και μπλόκα παντού, ενώ ιδιαίτερα αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι μετά τις 22:00, δηλαδή την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. ορίζει πολύ αυξημένους ελέγχους, μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων όπου ενδέχεται να παρατηρηθεί συνωστισμός, ακόμα και είσοδο στα σπίτια, εάν υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μάλιστα επανέλαβε ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και κάλεσε τους πολίτες να τα σεβαστούν. Μάλιστα, οι πολίτες πρέπει να στείλουν SMS και κατά την επιστροφή τους απ’ το ρεβεγιόν.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα:

  • Ανάμεσα στα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Όμως, αυτή η απόφαση θα ληφθεί απ’ τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.
  • Θα βγουν στον δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.
  • Διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.
  • Αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλπ.
  • Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.Χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.
  • Επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι. Σε περίπτωση υπεράριθμων, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
  • Το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.
  • Στο αυτοκίνητο επιτρέπονται 2 άτομα, ωστόσο, υπάρχει σύσταση προς τους αστυνομικούς να επιτρέπουν 4 άτομα εάν προέρχονται απ’ την ίδια οικογένεια γι’ αυτές τις μέρες.
  • Στις εκκλησίες οι περιορισμοί είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News