Σε ανακοινώσεις σχετικά με την επιδότηση του ρεύματος προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 27/10, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στο ίδιο μήκος σχήματος κινήθηκαν και για τον μήνα Νοέμβριο οι επιδοτήσεις με μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 430 εκατ. ευρώ, με το φυσικό αέριο να αποκλείεται από την λίστα των κρατικών επιδοτήσεων. Ωστόσο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Ο υπουργός επίμεινε στις ανακοινώσεις του ότι ο στόχος παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας με την Ελλάδα να θέλει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τι ισχύει με την επιδότηση του ρεύματος;

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% του νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση του κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τότε η επιδότηση αυξάνεται  κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες αφορά μόλις 2% των νοικοκυριών στη χώρα. Σε αυτή η επιδότηση προσδιορίζεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό  τιμολόγιο απορροφάται  σχεδόν στο 100% της αύξησης και η επιδότηση θα είναι 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις για τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.

Επιδόματα 2022: Ένας πλήρης οδηγός για να μην «ψάχνεσαι»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News