Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις πληθαίνουν. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη γνωρίσει την προσφυγιά και μέσα από τις ανατριχιαστικές ιστορίες και περιγραφές τους παρακολουθούμε τα γεγονότα να εκτυλίσσονται με κομμένη την ανάσα.

Μία από τις εκατομμύρια ψυχές που προσπαθεί να σωθεί αναζητώντας την ειρήνη σε ασφαλέστερη χώρα είναι αυτή του Aleksandr Burmin, ο οποίος είναι μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία και μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφει όλα όσα βίωσε από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Κάτι μη αναστρέψιμο είχε μόλις συμβεί

«Καθώς ξημέρωσε στις 24 Φεβρουαρίου στο Κίεβο, ξύπνησα από τον ήχο των εκρήξεων και της αεροπορικής επιδρομής. Στριμωγμένος στο μικρό μου διαμέρισμα στην πόλη, ένιωσα να με καταπίνει το άγχος.

Ήξερα αμέσως ότι, από τότε, η ζωή μου και οι ζωές τόσων άλλων δεν θα ήταν ποτέ ίδιες. Κάτι μη αναστρέψιμο είχε μόλις συμβεί: η αχτίδα ελπίδας που πολλοί από εμάς είχαμε κρατήσει ζωντανή, παρά τον αυξανόμενο φόβο για έναν επικείμενο πόλεμο, είχε σβήσει βίαια.

Ανατολική Ουκρανία, η πατρίδα μου

Μεγάλωσα ανάμεσα σε πεδιάδες και σωρούς από κάρβουνα στη σημερινή ανατολική Ουκρανία. Μια μεγάλη οικογένεια σε ένα διαμέρισμα τριών δωματίων, που πέρασε πολλά βράδια γεμάτα γέλιο γύρω από ένα τραπέζι. Αφού σπούδασα στη Διεθνή Σχολή Ξένων Γλωσσών στη Gorlivka, έφυγα από την Ουκρανία και πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικογένειά μου τελικά με τράβηξε πίσω.

Εκτοπισμένος

Ο πόλεμος ξέσπασε το 2014 και αναγκάστηκα να μετακομίσω στο Κίεβο, όπου εγγράφηκα ως «εσωτερικά εκτοπισμένος».

Σιγά σιγά στάθηκα στα πόδια μου στην πόλη, δουλεύοντας για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και αργότερα δραστηριοποιήθηκα σε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την καταπολέμηση της φτώχειας. Τελικά εντάχθηκα στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Το γεγονός ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στόχευαν στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στην ανατολική Ουκρανία ήταν για μένα μια ευκαιρία να διατηρήσω τους δεσμούς μου με μια περιοχή με την οποία παρέμενα βαθιά συνδεδεμένος, ακόμη και όταν έμενα στο Κίεβο.

μαιευτήριο της Μαριούπολης
NEXTA TV

Τραγωδία

Η τραγωδία της ανατολικής Ουκρανίας έχει πλήξει τώρα ολόκληρη τη χώρα. Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί είναι εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας και περίπου δύο εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Εικόνες ελπίδας, έμπνευσης και θλίψης από την Ουκρανία: Γιατί κανείς δεν μπορεί να σου δώσει περισσότερη δύναμη από έναν λαό που αντιστέκεται

Πανικός

Και τώρα ο πόλεμος επέστρεψε—αυτή τη φορά πιο άγριος, πιο βάναυσος, φοβάμαι, θα μας αφήσει όλους πληγές.

Τώρα βρίσκομαι ξανά εκτοπισμένος. Καθώς ο πόλεμος έπληξε σκληρά το Κίεβο με έντονες αεροπορικές επιδρομές και οδομαχίες, πήρα την οδυνηρή απόφαση να φύγω από την πόλη.

Είχα παραμείνει στην πόλη, ενώ, από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου, εκατοντάδες χιλιάδες τράπηκαν σε φυγή. Για λίγες μέρες το μόνο που άκουγα ήταν οι διαπεραστικοί ήχοι των βομβαρδισμών και των πυραύλων. Μια μέρα μού τηλεφώνησαν οι συνάδελφοί μου, λέγοντας ότι ένα τελευταίο ανθρωπιστικό κομβόι σύντομα θα έφευγε από το Κίεβο.

Πανικοβλήθηκα. Η πόλη έχει αδειάσει από ανθρώπινη ζωή. Έβαλα βιαστικά μερικά ρούχα σε μια τσάντα, άρπαξα τα πιο σημαντικά έγγραφα, πήρα το αυτοκίνητό μου και έφυγα από το Κίεβο.

Ερείπια

Τώρα βρίσκομαι στον δρόμο, ένα μικροσκοπικό στίγμα σε ένα τεράστιο, ατελείωτο καραβάνι ανθρώπων που συνωστίζονται στη δυτική Ουκρανία. Νιώθω χαμένος και αποπροσανατολισμένος, θυμωμένος με αυτόν τον φρικτό πόλεμο, έκπληκτος από την παράλογη ασφυξία που προκαλείται στους ανθρώπους. Φοβάμαι για το τι θα ακολουθήσει.

Ωστόσο, αισθάνομαι πιο τυχερός από πολλούς συναδέλφους μου στην ανατολική Ουκρανία, που ζουν τώρα μια κόλαση. Η πολιορκία της Μαριούπολης με γεμίζει οργή. Η Volnovakha είναι μια πόλη φάντασμα, βομβαρδίζεται. Σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Όλη η πρόοδος που είχε σημειωθεί στην ανατολική Ουκρανία τα χρόνια μετά τον πόλεμο του 2014 τώρα έχει γίνει ερείπια.

Πολεμικά «Παιχνίδια»: Πώς τα νοσηλευόμενα παιδιά της Ουκρανίας παλεύουν για επιβίωση ενώ έξω ηχούν σειρήνες

Δυναμώνοντας…

Τον τελευταίο καιρό η ανατολική Ουκρανία προσπαθούσε να εδραιώσει τους θεσμούς της και να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες της. Ακόμα και οι οργανώσεις στρέφονταν περισσότερο στην παροχή αναπτυξιακής στήριξης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν στραφεί από την άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας στην υποστήριξη του συστήματος υγείας για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Υποστηρίζαμε ένα δίκτυο εθελοντών υγείας της κοινότητας για να παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά ‒πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι– ώστε να λαμβάνουν γρήγορη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και φάρμακα.

παιδιά θύματα του πολέμου
AP Photo / Vadim Ghirda

Δεν άλλο γίνεται πλέον

Σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο τοπίο, η δουλειά που έκανα ως τώρα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δεν είναι πλέον δυνατή. Πολλοί από τους συναδέλφους μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Αλλά ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να παρέχουν επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Θέλω να κάνω περισσότερα για να βοηθήσω. Αλλά είμαι παγιδευμένος σε μια δίνη όπου ό,τι θεωρούσαμε βέβαιο στη ζωή έχει καταρρεύσει γύρω μας. Θα χρειαστεί τεράστια δύναμη για να ξεπεράσουμε αυτό που μας έπληξε».

Πώς μπορώ να προσφέρω βοήθεια στην Ουκρανία;

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η δράση τους

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) κινητοποιούν επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης. Τώρα υπάρχουν ομάδες σε Ουκρανία, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρωσία και Λευκορωσία. Οι ΓΧΣ είναι μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη οργάνωση που δεσμεύεται να παρέχει ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή πού βρίσκονται.

Πριν κλιμακωθεί ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, ομάδες των ΓΧΣ στην περιοχή του Ντόνετσκ συνεργάζονταν με τοπικούς εθελοντές, οργανισμούς, επαγγελματίες υγείας και αρχές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, να έχουν πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με κοινές προκλήσεις υγείας.

Μάθε περισσότερα για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ.

Υποστήριξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κάνοντας μια δωρεά στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να ενεργούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα επείγοντα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News