Νέοι περιορισμοί επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έγχρωμο μελάνι στα τατουάζ και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 4/1, ως μέρος της προστασία των ατόμων από δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Από σήμερα, λοιπόν, σχεδόν 4.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή έγχρωμων μελανιών για τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ θα περιοριστούν, προκαλώντας ανησυχία στους καλλιτέχνες σε όλη την ήπειρο, αναφέρει η Independent. Νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2020, το σύστημα καταχώρισης, αξιολόγησης, εξουσιοδότησης και περιορισμού των χημικών προϊόντων της ΕΕ (REACH) είχε χαρακτηρίσει παράνομες τις προαναφερθείσες 4.000 χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική υπηρεσία, ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες είναι ήδη απαγορευμένες στα καλλυντικά κορυφαίας ποιότητας και μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για «καρκίνο» ή γενετικές ανωμαλίες. Δικαιολογώντας την απόφαση να απαγορευθούν τα έγχρωμα τατουάζ με μελάνι, ο REACH υποστήριξε, «ο στόχος δεν είναι να απαγορευθεί το τατουάζ, αλλά να γίνουν ασφαλέστερα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται».

Η Oriini Kaipara γράφει ιστορία ως η πρώτη παρουσιάστρια με τατουάζ προσώπου σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Επιπλέον, ενώ τα κράτη μέλη αποδέχθηκαν τους περιορισμούς πριν από ένα χρόνο, δόθηκε στη βιομηχανία μια μεταβατική περίοδος 12 μηνών για να αλλάξει τους τύπους μελανιών. Ωστόσο, οι καλλιτέχνες τατουάζ ισχυρίστηκαν ότι οι προμηθευτές ήταν απρόθυμοι να απαντήσουν, καθιστώντας δύσκολο για πολλά άτομα να αποκτήσουν πολύχρωμα τατουάζ. Προβλέφθηκε, επίσης, ένα χρονικό όριο 24 μηνών για δύο χρώματα συγκεκριμένα, το “Pigment Blue 15:3” και το “Pigment Green 7”, καθώς είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Αλλαγές για τα τατουάζ στην ΕΕ: Τα χημικά για τατουάζ περιέχουν επιβλαβείς καρκινογόνες αρωματικές αμίνες

Σύμφωνα με δεδομένα της ΕΕ, αυτές οι χημικές ενώσεις περιλαμβάνουν «αζωχρώματα, καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, μέταλλα και μεθανόλη». Εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά, οι ισχυρές αποδείξεις για τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου από το έγχρωμο μελάνι για τατουάζ είναι σπάνιες. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες τατουάζ ανησυχούν ότι οι νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρησή τους.

Θες να κάνεις tattoo; Ίσως να το σκεφτείς και δεύτερη φορά

Διαμαρτυρόμενοι για τον περιορισμό του “Pigment Blue 15:3” και του “Pigment Green 7” ειδικότερα, έχει συσταθεί μια αναφορά, καθώς αυτά τα χρώματα είναι «υπαρκτά» για τον τομέα και είναι υψίστης σημασίας. Επιπλέον, πάνω από 175.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση για να «σωθούν οι χρωστικές ουσίες». Ωστόσο, οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η απαγόρευση θα έχει μακροπρόθεσμη σοβαρή επίδραση στην οικονομική ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων tattoo arists και κατασκευαστών χρωμάτων σε σύγκριση με προμηθευτές εκτός ΕΕ και «θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη αυτού του επαγγέλματος».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News