Σύμφωνα με πληροφορίες, Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, μέσω ανάλυσης σεισμικών δεδομένων στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός πιθανού μεγάλου υποθαλάσσιου κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς. Πού ακριβώς εντοπίστηκε ο υποθαλάσσιος κρατήρας στην Αφρική και ποιες είναι οι λεπτομέρειες για αυτή την σπουδαία ανακάλυψη;

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γεωεπιστημών Ουίσντιν Νίκολσον του σκωτσέζικου Πανεπιστημίου Heriot-Watt, οι οποίοι δημοσίευσαν την ανακάλυψη στο περιοδικό «Science Advances», υποστηρίζουν ότι ο κρατήρας έχει σχεδόν ίδια ηλικία, 66 εκατομμυρίων ετών, με τον διάσημο και πολύ μεγαλύτερο κρατήρα Τσιξουλούμπ που έχει διάμετρο 200 χλμ. στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος έχει συνδεθεί με την πτώση μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου 10 έως 12 χλμ. και οδήγησε στην μαζική εξαφάνιση των μη ιπτάμενων δεινοσαύρων, καθώς και των τριών τετάρτων όλων των φυτών και ζώων κατά το τέλος της γεωλογικής Κρητιδικής Περιόδου.

Πιο πιθανό να σου πέσει αστεροειδής στο κεφάλι παρά να σε φάει καρχαρίας!

Πώς ονομάστηκε ο κρατήρας;

Ο υποθαλάσσιος κρατήρας στην Αφρική ονομάστηκε Ναντίρ και έχει διάμετρο τουλάχιστον 8,5 χιλιομέτρων. Ακόμα, βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας κάτω από ιζήματα πάχους 300 έως 400 μέτρων, σε θαλάσσιο βάθος 900 μέτρων και σε απόσταση περίπου 400 χλμ. από την ακτή της Γουινέα στη Δυτική Αφρική. Παράλληλα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι δύο κρατήρες ο Τσιξουλούμπ και ο Ναντίρ να έχουν σύνδεση μεταξύ τους.

Πώς δημιουργήθηκε ο κρατήρας;

Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Ναντίρ να έχει δημιουργηθεί από πτώση αστεροειδούς, με αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, να θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ότι υπήρξε αρχικά ένας μεγαλύτερος μητρικός αστεροειδής. Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο μεγαλύτερος αστεροειδής κατά την πτώση του στη Γη διασπάστηκε στην ατμόσφαιρα σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία, ωστόσο, ήταν αρκετά μεγάλα για να προκαλέσουν κατακλυσμικές καταστροφές. Σε άλλη περίπτωση, υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπήρξαν εξ αρχής δύο ξεχωριστοί αστεροειδείς ή και περισσότεροι που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί οι κρατήρες τους και εκτιμάται ότι έπεσαν σε κοντινό χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλο.

Η σεισμική ανάλυση και η μοντελοποίηση των δεδομένων οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο αστεροειδής είχε διάμετρο περίπου 400 μέτρων και έπεσε με δύναμη που ισοδυναμεί με έκρηξη 5.000 μεγατόνων ΤΝΤ, σε θάλασσα που θα είχε βάθος 800 μέτρων, προκαλώντας διαδοχικά τεράστιο τσουνάμι, ύψους έως 1 χιλιομέτρου, σεισμό μεγέθους 6,5 έως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πιθανώς να απελευθέρωσε σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου από εναποθέσεις άνθρακα στον βυθό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News