Ο εφιάλτης στο Αφγανιστάν συνεχίζεται και οι νέες εξελίξεις και αποφάσεις των Ταλιμπάν φανερώνουν τη δεινή θέση των γυναικών για άλλη μια φορά. Όπως ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν, τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν για τα αγόρια, χωρίς καμία αναφορά για το πότε ενδέχεται τα κορίτσια να επιστρέψουν στις τάξεις.

Πάνω από έναν μήνα, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν παραμείνει κλειστά, καθώς η οργάνωση επιχειρεί να επανεκκινήσει την οικονομία και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ζωή στις πόλεις.

Σε ορισμένα από τα σχολεία που κατάφεραν να λειτουργήσουν, τα κορίτσια έως την έκτη δημοτικού μπόρεσαν να παραστούν και οι φοιτήτριες επέστρεψαν στα πανεπιστημιακά μαθήματα. Όμως, τα λύκεια για τα κορίτσια παρέμειναν κλειστά.

Ταλιμπάν: Τα νέα μέτρα και οι κραυγαλέες αλλαγές για τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν πει πως δεν θα επαναλάβουν τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία είχε απαγορεύσει την εκπαίδευση των κοριτσιών και υποσχέθηκαν πως τα κορίτσια θα μπορούν να σπουδάσουν, εφόσον το κάνουν σε χωριστές από τα αγόρια τάξεις.

Αν και οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν εντολή τα σχολεία να κλείσουν, μετά την ανάληψη της εξουσίας, η οργάνωση έχει πει πως η κατάσταση ασφαλείας σημαίνει πως πολλές δραστηριότητες για γυναίκες και κορίτσια δεν είναι προς το παρόν δυνατές και στην τελευταία αυτή ανακοίνωση δεν υπήρξε καμία αναφορά στα κορίτσια.

Εκεί, τονίζεται ότι τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και τα επίσημα θρησκευτικά σχολεία μαντράσα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν. “Όλοι οι δάσκαλοι και τα αγόρια μαθητές θα πρέπει να παραστούν στο σχολείο”, επισημαίνεται.

“Αστυνομία ηθών” αντί για Υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι κατάργησαν την Παρασκευή (17/9) το Υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων και το αντικατέστησαν με την “αστυνομία ηθών”, γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της κατά την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών, πριν από 20 χρόνια.

Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με άλλες που έγραφαν “Υπουργείο Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς”. Οι εργαζόμενες στο Υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη (16/9).

Μολονότι επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια σε σύγκριση με την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εισήγαγαν, επίσης, ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες. Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Κατά την ίδια περίοδο, μέλη του Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Ηθικής συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή τους ήταν επίσης να φροντίζουν ώστε όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν, όπως ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή στην προσευχή και η απαγόρευση στους άνδρες να ξυρίζονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά μια κυβέρνηση “χωρίς αποκλεισμούς”

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε για έξι μήνες, έως τη 17η Μαρτίου 2022, την πολιτική αποστολή του στο Αφγανιστάν, με ένα ψήφισμα στο οποίο ζητά, επίσης, από τους Ταλιμπάν μια “κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική” καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, επιμένει για τη “σημασία να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική” ζητώντας παράλληλα μια “πλήρη, ίση και σημαντική συμμετοχή των γυναικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων”.

Το κείμενο συνέταξαν η Εσθονία και η Νορβηγία, η οποία χαιρέτισε αμέσως το “ενιαίο μήνυμα” του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο, ένα ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε ελεύθερη κυκλοφορία για τους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είχε συγκεντρώσει μόνο 13 ψήφους, καθώς η Ρωσία και η Κίνα τήρησαν αποχή.

Στο ψήφισμά του το ΣΑ υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίζει να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν”.

Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης “την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν” και επιβεβαιώνει “τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας” στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ταλιμπάν δεν εναντιώθηκαν στην παράταση της αποστολής του ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την άθληση στις γυναίκες: “Δεν είναι κατάλληλο ούτε απαραίτητο”

“Είναι αναγκασμένοι να είναι πιο ευέλικτοι” και “είναι πιο πραγματιστές” από το προηγούμενο πέρασμά τους από την εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του ’90, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας ειδικός για το θέμα στον ΟΗΕ. “Οι Ταλιμπάν έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ και είναι ο δικός μας μοχλός” πίεσης προκειμένου να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους, λέει στο AFP.

Τα μέλη του ΣΑ ζητούν τέλος στο ψήφισμά τους από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τους ενημερώνει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις δραστηριότητες της αποστολής του οργανισμού στη χώρα αυτή (Manua) κάθε δύο μήνες έως τα μέσα Μαρτίου, και να τους παρουσιάσει μια γραπτή έκθεση έως την 31η Ιανουαρίου για το μέλλον της αποστολής της ΟΗΕ “υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και εξελίξεων ασφαλείας”.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέμειναν πως ο ΟΗΕ και οι περίπου 2.000 εκπρόσωποί του στο Αφγανιστάν πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στη χώρα ώστε να μπορέσουν να αναφέρουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News