Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, είναι 5 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θρόμβωσης απ’ το AstraZeneca στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε αναλογία 1:181.000. Πότε ανοίγουν όλα τα εμβόλια και για τους 30-34;

Η ανακοίνωση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θρόμβωσης απ’ το AstraZeneca στην Ελλάδα

«Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca- Ποιοι πρέπει να αποφύγουν την 2η δόση

Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε χθες είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού- Γιατί προκαλούνται και πώς αντιδρά κάποιος που έχει ήδη αναρρώσει από Covid-19;

Ανοίγουν όλα τα εμβόλια και για τους 30-34

Ανοίγει το Σάββατο 29/5 για τις ηλικίες 30-34 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι σήμερα είχε πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Θυμίζουμε ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικία 35-39 και ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι δεν γίνεται καμία αλλαγή στις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News