Σύμφωνα με την Washington Post, το πιο απειλούμενο δέντρο στις ΗΠΑ είναι πιθανότατα μια παλιά βελανιδιά κρυμμένη βαθιά σε μια οροσειρά του Τέξας. Ο κορμός της φέρει τα σημάδια από μια πυρκαγιά. Τα άκρα της είναι αδύναμα από τη μυκητίαση. Ο βιότοπός της κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. Εμείς πότε σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση;

Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι το συγκεκριμένο δέντρο εξακολουθούσε να υπάρχει αφού έπεσαν κατά λάθος πάνω στο άρρωστο πια δείγμα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τους την άνοιξη. Οι ερευνητές δε, προειδοποιούν ότι χωρίς άμεση δράση, το Quercus tardifolia θα μπορούσε πραγματικά να εξαφανιστεί.

Το είδος αυτό είναι ένα από τα 100 δέντρα των ΗΠΑ που είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Plants People Planet.

Εξαφάνιση δέντρων λόγω κλιματικής αλλαγής: Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ;

Με τον αυξανόμενο αριθμό των εντόμων- εισβολέων, την αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων ασθενειών και την καθολική απειλή της κλιματικής αλλαγής, ένα στα έξι δέντρα στις 48 πολιτείες κινδυνεύει να εξαφανιστεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο κατάλογος των απειλούμενων δέντρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τεράστιες καστανιές και το πεύκο με λευκό φλοιό.

Αλλά μόνο οκτώ είδη ταξινομούνται ομοσπονδιακά ως απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση. Ακόμα 17 είδη που κινδυνεύουν δεν διατηρούνται σε κανέναν βοτανικό κήπο ή συλλογές επιστημονικής έρευνας, μεταξύ αυτών και το Quercus tardifolia. Αν πεθάνουν στο φυσικό περιβάλλον, θα εξαφανιστούν για πάντα.

«Είναι εύκολο να νιώσεις αυτή τη θλίψη και την καταστροφή γιατί το εύρος της κρίσης είναι πραγματικά πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Murphy Westwood, αντιπρόεδρος για τη διατήρηση και την επιστήμη του Morton Arboretum στο Ιλινόις και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. «Χάνουμε είδη πριν καν καταγραφούν».

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που κατονομάζει και εξετάζει τη γενική υγεία και την κατάσταση των 881 ειδών δέντρων που είναι αυτόχθονα στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή

Παράλληλα, η ερευνήτρια εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις ασυνέπειες που υπάρχουν στην «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, την πιο έγκυρη παγκόσμια απογραφή των ειδών για την κατάσταση διατήρησής τους.

Η ίδια κάνει λόγο για «Τύφλωση προς τα φυτά». Πρόκειται για την ανθρώπινη τάση να αγνοεί τη βλάστηση γύρω της, γεγονός που σημαίνει ότι αφιερώνονται λιγότεροι πόροι στα φυτά που παρέχουν οξυγόνο στη γη, ταΐζουν τα ζώα της και εξοικονομούν περισσότερο άνθρακα, που θα προκαλέσουν οι εκπομπές ρύπων από ανθρώπινες δραστηριότητες τα επόμενα 10 χρόνια.

Για πολύ καιρό οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πόσα είδη δέντρων υπήρχαν. Ο πραγματικός αριθμός ήταν 58.497.

«Είναι αυτό το μεγάλο κομμάτι της ζωής που δεν έχει μελετηθεί ή έστω δεν έχει μελετηθεί πλήρως», δήλωσε η Westwood.

Η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Botanic Gardens Conservation International εργάζεται για να ανακαλύψει πόσα από τα εν λόγω είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η Westwood έπαιξε ρόλο στην καθοδήγηση αυτής της προσπάθειας των ΗΠΑ.

Διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ειδών δεν είχαν αξιολογηθεί ως προς τον κίνδυνο εξαφάνισης. Άλλα είδη πάλι, δεν είχαν μελετηθεί για δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι νέες ασθένειες αλλά και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούσαν τους πληθυσμούς τους.

Μετά από πέντε χρόνια περιήγησης σε επιστημονικά κείμενα, μελετώντας τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων και μιλώντας με ειδικούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεγάλες περιοχές των αμερικανικών δασών οδεύουν αργά  προς την άβυσσο.

Η οικογένεια rosaceae, η οικογένεια των ανθοφόρων φυτών τριανταφυλλιάς, που αποτελείται από περίπου 2.500 είδη σε περισσότερα από 90 γένη περιλαμβάνει περισσότερα από το 1/4 των ειδών που ταξινομούνται ως απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση.

Τα παθογόνα ή τα έντομα που εισβάλλουν στο περιβάλλον είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ενώ τα δέντρα έχουν εξαιρετικά εξελιγμένα ανοσοποιητικά συστήματα μπορεί να είναι επιρρεπή σε ασθένειες που δεν έχουν «ξανασυναντήσει».

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα αυτών των απειλών, λέει η Stephanie Adams, η οποία επιβλέπει την υγεία των φυτών για το Morton Arboretum στο Ιλινόις.

Τα δέντρα που πιέζονται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι εύκολοι στόχοι για εισβολείς, μύκητες και έντομα. Οι μακροχρόνιες ξηρασίες αποκόβουν τα δέντρα από το νερό που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τη ρητίνη την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιούν για να κλείνουν τις πληγές και να παγιδεύουν τους εισβολείς.

«Υπάρχουν δέντρα που ζουν σε τοποθεσίες για εκατοντάδες χρόνια και ξαφνικά πεθαίνουν τώρα», δήλωσε η Adams.

Η πλειοψηφία των απειλών εισάγονται μέσω ξένων χωρών. Μερικές φορές, οι αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να μετατρέψουν τους αβλαβείς οργανισμούς σε θανατηφόρους.

H Adams ανέφερε την εμφάνιση εισβολέων σε βελανιδιές στις μεσοδυτικές πολιτείες. Αν και τα δέντρα ήρθαν για πολύ καιρό σε επαφή με τον μύκητα που εμφανίστηκε, η ασθένεια άρχισε να οδηγεί τα δέντρα στον «θάνατο» τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξανόμενη σφοδρότητα των πλημμυρών και των καταιγίδων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, γεγονός που ενθαρρύνει την εξάπλωση του μύκητα σε βάρος των δέντρων στα οποία έχει εισχωρήσει.

Οι βελανιδιές δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί από την IUCN ως «ευάλωτη» κατηγορία, δήλωσε η Adams. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και τα καιρικά μοτίβα θα μπορούσαν να προκαλέσουν γρήγορα μια ταχεία εξαθλίωση ενός είδους που κάποτε ήταν υγιές.

εξαφάνιση δέντρων λόγω κλιματικής αλλαγής
Unsplash/Arnaud Mesureur

Η απώλεια αμερικανικών δέντρων είναι μόνο μια πτυχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος που καταλαμβάνει τον πλανήτη.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το 2019 από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος υπολόγισε ότι ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο ρυθμός εξαφάνισης παγκοσμίως είναι τουλάχιστον δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο, και εξακολουθεί να αυξάνεται ενώ θα μπορούσε να ξεπεράσει μερικές από τις μεγαλύτερες μαζικές εξαφανίσεις που έχουν συμβεί στην ιστορία της Γης.

Οι κίνδυνοι για τα δέντρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, είπε η Westwood, λόγω του μοναδικού ρόλου τους στη φύση.

Είναι οι μεγαλύτεροι και μακροβιότεροι ζωντανοί οργανισμοί στον κόσμο. Αποτελούν το θεμέλιο των οικοσυστημάτων και παρέχουν ενδιαίτημα για άλλα είδη και μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν ένα δικό τους κλίμα.

Τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της ανθρωπότητας να σταματήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πιστεύεται ότι το σχέδιο των ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά το ήμισυ την επόμενη δεκαετία βασίζεται στα δάση, που θα απορροφήσουν περίπου το 12% της ρύπανσης του πλανήτη. Οι πυρκαγιές, οι εστίες ασθενειών, οι ξηρασίες, η υλοτομία και η ρύπανση μπορούν να υπονομεύσουν το σχέδιο.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θερμοκρασία της γης στους 2,5 βαθμούς Κελσίου τον επόμενο αιώνα.

Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα

Οι κοινότητες μπορούν να λάβουν ισχυρότερα μέτρα για τη διατήρηση των δασών σήμερα και να διασφαλίσουν ότι οι πρωτοβουλίες αναδάσωσης είναι σε θέση να φυτέψουν μια ποικιλία ειδών που είναι πιο ανθεκτικά στις απειλές που εμφανίζονται.

Οι ερευνητές μπορούν να συγκεντρώσουν είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν στους βοτανικούς κήπους. Μπορούν επίσης να αναλύσουν τα δείγματα από τους κήπους προκειμένου να καταλήξουν σε στρατηγικές για την προστασία των συγγενών τους ειδών στην άγρια ​​φύση.

«Και τότε υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι», εξήγησε η Westwood «Φυτέψτε αυτοφυή φυτά στον κήπο σας. Γίνετε εθελοντής. Αποφύγετε τη μεταφορά καυσόξυλων ή άλλων αντικειμένων που θα μπορούσαν να είναι φορείς επιβλαβών παρασίτων.

Τα υγιή δάση μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, να καταπνίξουν τα κύματα καταιγίδας και τους τυφώνες. Δεν είναι αλτρουιστικό. Δεν το κάνουμε αυτό επειδή είμαστε λάτρεις της φύσης, που αγκαλιάζουμε τα δέντρα.

Τα δέντρα είναι απαραίτητα για τη ζωή. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι κρίσιμες για την επιβίωσή μας ως είδος και το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη», κατέληξε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News