Ο φόβος και το άγνωστο γεννούν μύθους, θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις, με τις οποίες προσπαθούμε να εξηγήσουμε όσα δεν γνωρίζουμε. Ιδιαίτερα οι ασθένειες μπορούν να δημιουργήσουν πολλά ερωτηματικά, κυρίως όταν πρόκειται για κάτι νέο ή αν η επιστήμη δεν έχει φέρει ακόμα γρήγορη κι εύκολη θεραπεία.

3 μύθοι και μια αλήθεια για ασθένειες που υπάρχουν γύρω μας

HIV και μαγεία

Παρόλο που το AIDS πήρε διαστάσεις πανδημίας ήδη από τις αρχές του 2000 και παρόλο που πλέον τα φάρμακα μπορούν να παρέχουν μια καλής ποιότητας ζωή για πολλά χρόνια, οι μύθοι για τους τρόπους μετάδοσης και θεραπείας εξακολουθούν να υπάρχουν. Στη Ζιμπάμπουε και την Ουγκάντα, για παράδειγμα, υπάρχουν άνδρες που πιστεύουν ότι εάν κάνουν σεξ με παρθένα θα γίνουν καλά. Έτσι, αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα μικρά κορίτσια, αλλά και οι γυναίκες με αναπηρία, καθώς επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι οι ανάπηροι δεν έχουν σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, στη Νότια Αφρική, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται ότι θα κολλήσουν HIV από τα κουνούπια ή ότι οι παραδοσιακές «θεραπείες» με βότανα και η μαγεία εξαλείφουν τον ιό.

Έμπολα και θεωρίες συνομωσίας

Η ασθένεια του Έμπολα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θανατηφόρα. Όμως, σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε πρόσφατη έξαρση του ιού ξαναζωντάνεψαν θεωρίες συνομωσίας. Για την ακρίβεια, άρχισε να λέγεται ότι η ασθένεια δεν υπάρχει κι ότι είναι ψέματα που διαδίδει η κυβέρνηση για να φοβίσει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης και να μην ψηφίσουν στις εκλογές. Παλαιότερα, κατά τη διάρκεια επιδημίας στη Λιβερία, ορισμένοι πίστευαν ότι πρόκειται για κατασκευασμένο ιό, που δημιούργησε η Δύση εναντίον των Αφρικανών ή η κυβέρνησή τους για να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από οικονομικά σκάνδαλα. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και πάλι ορισμένοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους (για άλλες ασθένειες), διότι θεωρούν ότι οι σύριγγες περιέχουν τον θανατηφόρο ιό, ενώ στη Σιέρα Λεόνε κάποιοι πιστεύουν ότι το φάρμακο για τον Έμπολα είναι ένα μείγμα από σοκολάτα, καφέ, γάλα, ζάχαρη και κρεμμύδια.

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα στο actionaid.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News