Aρνί, κατσικάκι, μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, τσουρέκι… Όλα αυτά υπάρχουν πάντα στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα στην Ελλάδα. Πώς μοιάζει, όμως, το πασχαλινό τραπέζι ανά τον κόσμο; Τι τρώνε οι υπόλοιποι λαοί;

Η έλευση του Πάσχα σε κάθε χώρα είναι διαφορετική. Αλμυρά και γλυκά έθιμα συνθέτουν το παζλ του πασχαλινού τραπεζιού κι έχει πολύ ενδιαφέρον να δεις ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των ημερών σε άλλες χώρες.

Το πασχαλινό τραπέζι ανά τον κόσμο

Μεξικό

Η «capirotada» είναι το χαρακτηριστικό πιάτο της χώρας. Πρόκειται για μία πουτίγκα με γλυκό ψωμί, καλυμμένο με σιρόπι, φρούτα, καρύδια και τυρί, την οποία τρώνε οι Μεξικανοί συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή.

View this post on Instagram

This is the most controversial recipe on the blog and video on YouTube/Facebook. Oh the not so nice comments. When it comes to capirotada everyone has their favorite ingredients. To me this is the best recipe, because this is the way my grandma made it and they way my mom makes it. I have been craving it and look forward to making it during the Lenten season. I just might even tweak the recipe and add a bit of a twist. Stay tuned! RECIPE: http://muybuenocookbook.com/2011/03/capirotada-mexican-bread-pudding/ 📷 @jeaninethurstonphotography . . #muybuenocooking #latinafoodblogger #BHGCelebrate #MIMPEats #instadaily #thekitchn #foodgasm #foodporn #buzzfeast #thefeeefeed #instagood #feedfeed #eatography #rrmagfan #onthetable #instafood #foodblog #huffposttaste #buzzfeedfoood #TODAYFood #TODAYFoodClub #heresmyfood @food #bhgfood #yahoofoodies #eattheworld #marthafood #huffpostgram #marthbakes #capirotada #breadpudding

A post shared by Mexican Recipes | Yvette (@muybuenocooking) on

Εκουαδόρ

Το παραδοσιακό πιάτο είναι η σούπα «fanesca», η οποία, όμως, σερβίρεται κυρίως την εβδομάδα πριν το Πάσχα. Τι περιέχει; Γάλα, κολοκύθα, φασόλια, δημητριακά, μπιζέλια, αβγά, καλαμπόκι και βακαλάο.

Τζαμάικα

Το Πάσχα στην Τζαμάικα συνηθίζεται να τρώνε ψωμάκια με τυρί! Τα ψωμάκια είναι φτιαγμένα με μπαχαρικά και σταφίδες.

Αγγλία

Οι Βρετανοί τρώνε τα λεγόμενα σταυρωτά ψωμάκια, τα οποία ψήνονται με σταφίδες και επάνω έχουν ένα σταυρό από γλάσο.

View this post on Instagram

Made some hot cross buns, because how else do we whittle away the weekend when we’re all stuck at home?! . But actually, they’re not too hard… you just need a little patience, as with all bread-baking. I used the same @cloudykitchen recipe as last year, but this time made a half batch, couldn’t sacrifice eggs for the pastry cream crosses (sorry Erin 😬) and snuck in a little more fruit – highly recommend this recipe! #conniecooks 👩🏻‍🍳 . . . . . . . . . #hotcrossbuns #easter #easterweekend #stayhomeandcook #homebaking #homebaker #handmadewithlove #bakingfromscratch #homecooking #bakefromscratch #bakingtherapy #breadmaking #breadlover #bakingaddiction #bankholidayweekend #instafood #foodphotography #foodbloggerlife #foodforfoodies #foodphotooftheday

A post shared by Connie Consumes (@connieconsumes) on

Ολλανδία

To «advocaat» είναι το παραδοσιακό ρόφημα του Πάσχα. Πρόκειται για ένα κρεμώδες αλκοολούχο με βάση το μπράντι, με αβγά, ζάχαρη, μέλι και βανίλια.

https://www.instagram.com/p/B-63L9fHZzc/

Φινλανδία

Το «mämmi» που τρώνε στην Φινλανδία είναι ένα μαλακό και αρωματισμένο ψωμί με μελάσα και ξύσμα πορτοκαλιού, το οποίο σερβίρεται με γάλα ή κρέμα.

View this post on Instagram

It's good shit! Happy Easter🐣 #mammi

A post shared by Graeme Cook (@graemencook) on

ΗΠΑ

Το κλασικό πασχαλινό πιάτο είναι χοιρομέρι, το οποίο σερβίρεται τις περισσότερες φορές με ανανά και κεράσια.

πασχαλινό τραπέζι ανά τον κόσμο

Σερβία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία και Ρωσία

Σ’ αυτές τις χώρες οι Χριστιανοί τρώνε το «kulich», ένα κυλινδρικό κέικ με λευκό γλάσο.

Δες ακόμα:

Τα πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Photo: Pexels