Aρνί, κατσικάκι, μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, τσουρέκι… Όλα αυτά υπάρχουν πάντα στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα στην Ελλάδα. Πώς μοιάζει, όμως, το πασχαλινό τραπέζι ανά τον κόσμο; Τι τρώνε οι υπόλοιποι λαοί;

Η έλευση του Πάσχα σε κάθε χώρα είναι διαφορετική. Αλμυρά και γλυκά έθιμα συνθέτουν το παζλ του πασχαλινού τραπεζιού κι έχει πολύ ενδιαφέρον να δεις ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των ημερών σε άλλες χώρες.

Το πασχαλινό τραπέζι ανά τον κόσμο

Μεξικό

Η «capirotada» είναι το χαρακτηριστικό πιάτο της χώρας. Πρόκειται για μία πουτίγκα με γλυκό ψωμί, καλυμμένο με σιρόπι, φρούτα, καρύδια και τυρί, την οποία τρώνε οι Μεξικανοί συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή.

Εκουαδόρ

Το παραδοσιακό πιάτο είναι η σούπα «fanesca», η οποία, όμως, σερβίρεται κυρίως την εβδομάδα πριν το Πάσχα. Τι περιέχει; Γάλα, κολοκύθα, φασόλια, δημητριακά, μπιζέλια, αβγά, καλαμπόκι και βακαλάο.

Τζαμάικα

Το Πάσχα στην Τζαμάικα συνηθίζεται να τρώνε ψωμάκια με τυρί! Τα ψωμάκια είναι φτιαγμένα με μπαχαρικά και σταφίδες.

Αγγλία

Οι Βρετανοί τρώνε τα λεγόμενα σταυρωτά ψωμάκια, τα οποία ψήνονται με σταφίδες και επάνω έχουν ένα σταυρό από γλάσο.

Ολλανδία

To «advocaat» είναι το παραδοσιακό ρόφημα του Πάσχα. Πρόκειται για ένα κρεμώδες αλκοολούχο με βάση το μπράντι, με αβγά, ζάχαρη, μέλι και βανίλια.

https://www.instagram.com/p/B-63L9fHZzc/

Φινλανδία

Το «mämmi» που τρώνε στην Φινλανδία είναι ένα μαλακό και αρωματισμένο ψωμί με μελάσα και ξύσμα πορτοκαλιού, το οποίο σερβίρεται με γάλα ή κρέμα.

ΗΠΑ

Το κλασικό πασχαλινό πιάτο είναι χοιρομέρι, το οποίο σερβίρεται τις περισσότερες φορές με ανανά και κεράσια.

πασχαλινό τραπέζι ανά τον κόσμο

Σερβία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία και Ρωσία

Σ’ αυτές τις χώρες οι Χριστιανοί τρώνε το «kulich», ένα κυλινδρικό κέικ με λευκό γλάσο.

Δες ακόμα:

Τα πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Photo: Pexels