Έχουν περάσει κιόλας 2 χρόνια απ’ τη φωτιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, άφησε πίσω της πολύ πόνο και πήρε μαζί της δεκάδες ψυχές και ολόκληρες περιουσίες. 

“Μαύρη” επέτειος σήμερα κι ένα σωρό άτομα που θρηνούν τους 102 ανθρώπους που λείπουν από κοντά μας. “Γιατί;”. Ακόμα και 2 χρόνια απ’ τη φωτιά στο Μάτι όλοι αυτό αναρωτιούνται κι είναι λογικό. Ποιος να πει τι, σ’ αυτές τις διαλυμένες ψυχές που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τους αγαπημένους τους, τα σπίτια τους, περιουσίες, ανθρώπινες ψυχές;

Έχουν περάσει κιόλας 2 χρόνια από τότε κι οι μνήμες είναι ακόμα νωπές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωντάνια στην περιοχή, που επλήγη όσο καμία το Καλοκαίρι του 2018.

H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Μπορεί 24 μήνες για κάποιους να είναι αρκετοί για να ξεχάσουν έστω και πρόσκαιρα τον πόνο που είχε προκαλέσει η φωτιά αυτή, όμως ακόμα και το ίδιο το τοπίο στο Μάτι δεν ξεχνά. Θλίψη, πόνος, ανοιχτές πληγές, όλα είναι ακόμα νωπά εκεί.

Το iPop.gr βρέθηκε ακριβώς εκεί που η φωτιά πριν 2 χρόνια τέτοια μέρα έκαιγε ανεξέλεγκτα και οι άνθρωποι έτρεχαν για να σωθούν. Εκεί που μέσα σε λίγες ώρες δημιουργήθηκε μια εστία πόνου και αλληλεγγύης συγχρόνως.

Πριν 2 χρόνια τέτοια μέρα, όλοι είχαμε το βλέμμα μας στραμμένο εκεί, στο Μάτι, εκεί όπου οι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σβήσει η φωτιά. Σήμερα, η θλίψη είναι ακόμα έντονη στην περιοχή, όμως αναμφίβολα έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει ζωή εκεί με την ελπίδα να ξαναγεννιέται.

2 χρόνια απ’ τη φωτιά στο Μάτι μέσα απ’ τον φακό του iPop.gr

Τα σημάδια της πυρκαγιάς είναι ακόμα εκεί, ανεξίτηλα, ωστόσο η περιοχή και οι κάτοικοι προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μεταμορφώσουν ξανά τον τόπο τους.

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

Στο Κόκκινο Λιμανάκι ο κόσμος κολυμπάει και πάλι, έχει αρχίσει να δίνει ζωή στην περιοχή που πριν 2 χρόνια άνθρωποι έτρεχαν για να σωθούν.

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

2 χρόνια απ' τη φωτιά στο Μάτι

Δες ακόμα ένα συγκλονιστικό βίντεο με το Μάτι 2 χρόνια μετά:

Η εικόνα απ’ το Μάτι 2 χρόνια μετά συγκλονίζει (Video)

Photos: Διονυσία Κερατιώτη